Nóg een historisch feit dat Brugge op zijn conto mag schrijven. Het is in deze stad dat de loterijen die we nu kennen hun oorsprong kennen. Op de foto: burgemeester Dirk De fauw, cultuurschepen Nico Blontrock en Jannie Haek, CEO van de Nationale Loterij.
Volledig scherm
PREMIUM
Nóg een historisch feit dat Brugge op zijn conto mag schrijven. Het is in deze stad dat de loterijen die we nu kennen hun oorsprong kennen. Op de foto: burgemeester Dirk De fauw, cultuurschepen Nico Blontrock en Jannie Haek, CEO van de Nationale Loterij. © Benny Proot

De eerste loterijen wereldwijd? Daarvoor moest je in Brugge zijn: “Een trekking was toen een volksfeest dat dagen kon duren”

BruggeWist ú dat? Brugge is de wereldwijde bakermat van kansspelen als Lotto of EuroMillions. Notulen in de Brugse jaarrekening van 1441, gevonden in het Stadsarchief, laten er geen twijfel over bestaan. “Het was een geniaal idee, dat uit noodzaak is ontstaan”, zegt Jannie Haek, CEO van de Nationale Loterij, die je meeneemt naar die wondere tijd.

  1. En plots dobbert een Tesla tussen de Brugse zwanen: “Geen moment getwijfeld om de bestuurster uit het water te helpen”
    Brugge

    En plots dobbert een Tesla tussen de Brugse zwanen: “Geen moment getwijfeld om de bestuur­ster uit het water te helpen”

    Neen, dat hadden ze in Brugge nog niet gezien. Donderdagmiddag vergiste een oudere dame zich van pedaal, waarna ze met haar Tesla... tussen de zwanen belandde. Een groep stadsarbeiders was vlakbij aan het werk en schoot meteen te hulp om de vrouw uit het water te halen. “Al moesten we wel eens in onze ogen wrijven, want zoiets verwacht je niet”, zeggen de mannen.