Vera Van Haevre in de werkuitrusting waar op vandaag medische interventies mee uitgevoerd worden.
Volledig scherm
PREMIUM
Vera Van Haevre in de werkuitrusting waar op vandaag medische interventies mee uitgevoerd worden. © RV

De dagboeken van vijf West-Vlaamse helden: “Die blik in de ogen van de mensen als je binnenstormt bij een MUG-interventie, dat is doodsangst”

Een mama van drie die in het rusthuis in Veurne werkt. De burgemeester van Deerlijk, wiens ouders elkaar niet meer kunnen zien in deze coronatijden. Een drukbezette spoedarts die vanuit Zeeuws-Vlaanderen richting Torhout, Roeselare en Menen trekt. Een thuisverpleegster uit Koolskamp, elke dag in de weer om de vaak oudere mensen te verzorgen. En de zaakvoerder van de AD Delhaize in Poperinge, die zich elke dag in de winkel waagt om ons van onze basisbenodigdheden te voorzien. Vijf West-Vlaamse helden houden deze week voor ons hun dagboek bij. “Om jullie te blijven sensibiliseren en op de hoogte te houden van deze nieuwe werkelijkheid”, zegt spoedarts Vera. Lees hier hun relaas van maandag.

Vera Van Haevre, spoedarts bij AZ Delta in Roeselare, Menen en Torhout

"De nieuwe realiteit en werkuitrusting van Vera Van Haevre.
Volledig scherm
"De nieuwe realiteit en werkuitrusting van Vera Van Haevre. © RV

“Zaterdagnacht had ik nachtdienst. Angst maakte plaats voor vechtlust en efficiëntie. Weet je wat mij onderuit haalde? De blik in de ogen en angst op het gezicht van mensen. De blik als je hun veilige huis binnenstormt tijdens een MUG-interventie, waarvan de oproep coronabesmetting doet vermoeden. In vol ornaat. Al onze beschermingsmaterialen aan. Het lijkt wel of een SWAT-team je huis bestormt. De blik in de ogen en angst op het gezicht van mensen, familie van een MUG-patiënt, als je zegt ‘neen, u mag niet mee naar het ziekenhuis. Geen bezoek, ook niet bij spoedgevallen.’ En het ergste: de blik in de ogen en de angst op het gezicht van mensen waar ik tegen moet zeggen dat de scan van hun longen afwijkend is, dat ze opgenomen moeten worden en dat ik zal testen op het coronavirus. Die blik, dat is doodsangst. Het lijkt of ik een doodvonnis uitdeel. Ook al overleven de meesten van hen deze diagnose.”

  1. ‘Wielerman’ Renaat Schotte kijkt na 25 jaar verslaggeving terug: “Qua levenskwaliteit komen maar weinig steden aan de enkels van Brugge”
    PREMIUM

    ‘Wielerman’ Renaat Schotte kijkt na 25 jaar verslagge­ving terug: “Qua levenskwa­li­teit komen maar weinig steden aan de enkels van Brugge”

    Zijn trillende stem op de motor als weer eens een nieuwe kasseistrook wordt aangesneden, behoort net als de Vlaamse klassiekers stilaan tot ons erfgoed. Maar het coronavirus gooit roet in het eten. Wielerliefhebbers blijven op hun honger zitten om zich te verlekkeren aan de heerlijke tussenkomsten van ‘wielerman’ Renaat Schotte (51) uit Brugge. Hij zit 25 jaar in het wiel van de renners. “Dit beroep heeft me de hele wereld doen zien.”