Volledig scherm
De eerste cartoon van Eva Mouton duidt op het belang van rookmelders. © brandweer West-Vlaanderen

Cartoons moeten aantal slachtoffers van brand of CO-vergiftiging naar beneden halen

De West-Vlaamse brandweer en cartooniste Eva Mouton houden er een vurige relatie op na. Vandaag en in de komende maanden sturen ze geregeld een seizoensgebonden cartoon de wereld in, met concrete tips die menselijk leed bij brand of CO-gevaar moeten vermijden.

Sensibilisering rond brandveiligheid en het gevaar op CO-intoxicatie staat al langer hoog op de agenda van de brandweer in onze provincie maar nu is er dus op dat vlak een samenwerking met illustrator en cartooniste Eva Mouton (31). “We kiezen voor een streepje humor om de West-Vlaamse gezinnen nog bewuster te maken van het belang van brandveiligheid”, zegt Kristof Louagie van de brandweerzone Westhoek. “De cartoons zijn luchtig en trekken de aandacht, net wat we zoeken dus. De eersteling gaat over het belang van rookmelders, één van onze speerpunten op het vlak van brandveiligheidstips. Vanaf januari 2020 moet elke woning immers uitgerust zijn met minstens één rookmelder per bouwlaag. Weinig huizen voldoen vandaag al aan die norm en dus is er werk aan de winkel.”

Seizoensgebonden tips

De komende maanden worden met de regelmaat van de klonk nieuwe, seizoensgebonden cartoons verspreid, onder het motto ‘voorkomen, is beter dan genezen’. Dat gebeurt gelijktijdig in de vier hulpverleningszones die onze provincie rijk is: brandweer Westhoek (regio Ieper), brandweerzone Midwest (regio Roeselare), hulpverleningszone 1 (regio Brugge) en hulpverleningszone Fluvia (regio Kortrijk).

Volledig scherm
Rookmelders kunnen levens redden en zijn vanaf begin volgend jaar verplicht op elke bouwlaag van je woning. © brandweer West-Vlaanderen
PZC gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement
  1. Vrijspraak gevraagd voor geweld met toerist in Coulissen

    Vrijspraak gevraagd voor geweld met toerist in Coulissen

    Een 25-jarige Bruggeling die zelf een horecazaak runt in de stad vraagt de vrijspraak voor feiten van geweld tegen een toerist in de Coulissen. Op 10 december 2017 werd daar een Spaanstalige toerist geslagen en tegen de grond gewerkt. Dat werd vastgesteld door camerabeelden. Daarop was te zien hoe het slachtoffer eerst een duw, dan een vuistslag en vervolgens op de grond nog een schop kreeg. Toen de politie aankwam was het slachtoffer al weg en kon nooit meer gevonden worden. Enkel B.L. was nog ter plaatse. Hij stond nu terecht. “Maar je moet de beelden zelf eens bekijken, mijnheer de rechter”, sprak diens advocaat. “Je zal iets eigenaardigs vaststellen en zien dat het pv volledig verkeerd is. Op de beelden is duidelijk te zien dat die toerist buiten gezet werd door de portier omdat ze binnen in dronken toestand voor heibel zorgen. Je ziet dat het net zei is die naar mijn cliënt komen om ruzie te maken. Hij geeft een duw maar voor het overige helemaal niks.” B.L. vroeg dus de vrijspraak. Vonnis op 18 juni.