Volledig scherm
Wilfried Hensen (83) uit Sint-Andries ligt in kritieke toestand in het ziekenhuis na een ongeval met de fiets. De man is de stichter van de wielerclub St-Trudotrappers. © St-Trudotrappers

Brugse wielertoerist (83) nog steeds kritiek na ongeval: “Elektronisch fietsen? Daar voelde hij zich te jong voor”

De toestand van de 83-jarige wielertoerist Wilfried Hensen uit Sint-Andries is nog steeds kritiek. Het nieuws komt bijzonder hard aan bij de St-Trudotrappers uit Brugge, de wielerclub die Wilfried in 1989 stichtte. “We branden een kaarsje voor hem. Wilfried is jarenlang onze motor geweest, zowel op de fiets en organisatorisch”, zegt Roland Depreux (70), vriend en secretaris van de St-Trudotrappers.

Wilfried Hensen was woensdagnamiddag samen met zijn broer Ivo op toer: Wilfried met zijn koersfiets van het merk Merida, Ivo met zijn elektrische fiets. “Van een e-bike of een motortje wil Wilfried niet weten. ‘Dat is iets voor oude mensen’, zegt hij. Hij voelt zich niet oud. Voor zijn leeftijd beschikt Wilfried nog steeds over een grote motor”, vertelt Roland Depreux. 

Volledig scherm
De politie inspecteert de verkeersremmers. Wilfried fietste tegen de eerste en viel met zijn hoofd op de tweede. © Bart Boterman

Rond 15 uur fietsten de broers langs de Zeeweg vanuit Bekegem richting Roksem. Op het kruispunt met de Bevrijdingsweg en de Ossenweg, op de grens van Bekegem en Roksem, kwam Wilfried zwaar ten val.  De man had enkele betonnen verkeersremmers van zo’n vijftien centimeter hoog niet opgemerkt en reed ertegen aan. Hij viel en belandde met zijn hoofd tegen de volgende verkeersremmer. 

Quote

Vorig jaar fietste Wilfried nog 10.000 kilometer bij elkaar, best indrukwek­kend voor iemand van 83. Laat ons hopen dat hij nu niet zijn laatste kilometers heeft gereden

Roland Depreux, Secretaris wielerclub St-Trudotrappers

Wilfried verloor het bewustzijn, werd ter plaatse gereanimeerd door getuigen en daarna door de hulpdiensten. Mogelijk werd hij onwel. De man bevindt zich momenteel op de intensieve afdeling van het AZ Sint-Jan, campus Serruys in Oostende. Hij verkeert nog steeds in levensgevaar en brak zijn nek. Schrikwekkend nieuws voor de St-Trudotrappers. Die club, met een zeventigtal leden, richtte Wilfried in 1989 op met vrienden. “Wilfried was al 25 jaar lang onze motor, zowel op de fiets als op organisatorisch vlak.  We hebben enorm veel aan hem te danken. Het nieuws treft ieder van ons. De hele club brandt een kaarsje voor hem en hoopt dat zijn toestand snel verbetert”, vertelt clubsecretaris Roland Depreux. 

Volledig scherm
Een delegatie van de St-Trudotrappers, met Wilfried uiterst rechts. © St-Trudotrappers

Door hond gebeten

“Vorig jaar fietste hij nog 10.000 kilometer bij elkaar, best indrukwekkend voor iemand van 83. Maar hij had weinig kunnen trainen afgelopen winter, omdat hij was gebeten door een hond. Het frustreerde hem. Hij was dan ook blij dat hij eindelijk opnieuw zijn kilometers kon malen. Laat ons hopen dat het niet zijn laatste kilometers waren”, zucht Roland Depreux van de St-Trudotrappers. 

De burgemeesters van Oudenburg en Ichtegem lieten intussen weten dat ze de verkeersremmers op het kruispunt willen aanpakken. De zichtbaarheid is niet optimaal, aangezien zowel de lijnen als betonnen borduren in het wit zijn geschilderd. 

PZC gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement
  1. Roemeen (44) licht 21 senioren op met wisseltruc van 2 euro

    Roemeen (44) licht 21 senioren op met wisseltruc van 2 euro

    Een 44-jarige man uit Roemenië riskeert vier jaar cel in de Brugse strafrechtbank omdat hij in amper drie maanden tijd liefst 21 senioren oplichtte met de zogenaamde wisseltruc. 17 keer lukte dat ook effectief, bij de overige keren bleef het bij een poging. I.G. sloeg meermaals toe in Brugge, Knokke, Roeselare, Ieper, Veurne, Lokeren en Antwerpen. “De man gebruikte telkens dezelfde list”, sprak de procureur. “Hij koos slachtoffers uit langs straat die meestal al een zekere leeftijd hadden bereikt. Hij sprak hen aan en hield hen een stuk van 2 euro voor. Dan vroeg hij die te wisselen. Als de slachtoffers hun portefeuille bovenhaalden graaide hij er geld uit en verdween. De man sloeg toe tussen 22 oktober 2018 en 22 januari 2019, tot hij in Brugge opgepakt werd. Het bleek dat hij speciaal het vliegtuig had genomen naar België om hier toe te slaan. Internationaal is hij immers al gekend. Zwitserland zoekt hem waar hij al 4 maal veroordeeld werd, en I.G. kreeg ook al straffen in Oostenrijk en Duitsland. Het is een internationale professionele dief.” Zijn advocaat heeft het niet zo begrepen. “Zijn strafblad telt in het buitenland en heeft hier geen waarde voor zijn straf hier, want hier is zijn strafblad blanco. En vier jaar cel is wel heel veel”, sprak hij. Vijf senioren stelden zich burgerlijke partij en eisten tussen de 50 en 550 euro terug. Vonnis op 17 juli.