Carlo Bonte is een van de drie nieuwe experts in Stukken van Mensen.
Volledig scherm
Carlo Bonte is een van de drie nieuwe experts in Stukken van Mensen. © VIER

Brugse veilingmeester jaagt voor het eerst op schatten in Stukken van Mensen op VIER: “Ik ben vereerd”

De Brugse veilingmeester Carlo Bonte (41) is nieuwe expert in het VIER-programma Stukken van Mensen. Bonte specialiseerde zich de jongste jaren in Chinese kunst, maar sloot onder meer ook deals met de steenrijke ex-vrouw van Roman Abramovich. “Het is een eer om mijn stad te mogen vertegenwoordigen”, zegt hij.

In het vijfde seizoen van Stukken van Mensen belooft de concurrentie groter dan ooit te worden. Zo azen er dit keer maar liefst acht experts op dezelfde pronkstukken. Dat doen ze op een gloednieuwe locatie: het indrukwekkende Verbeke Foundation in het Oost-Vlaamse Kemzeke, een van de grootste privémusea voor hedendaagse kunst in Europa. 

Samen met de vijf vertrouwde dealers (Patrick Van der Vorst, Sofie Van de Velde, Paul De Grande, Boris Devis en Bie Baert) krijgen drie nieuwkomers vanaf woensdag 29 januari de kans om het mooiste, leukste of exclusiefste stuk weg te kapen voor de neus van hun concullega’s. Het zijn antiquair Frank Van Laer, vintagespecialist Yves Chung én de Brugse veilingmeester Carlo Bonte. 

Aziatische kunst verandert van eigenaar in de veilingzaal van Carlo Bonte Auctions.
Volledig scherm
Aziatische kunst verandert van eigenaar in de veilingzaal van Carlo Bonte Auctions. © Benny Proot

“Op 23-jarige leeftijd leidde ik mijn eerste veiling. Daar ontstond mijn passie voor kunst en antiek”, zegt de Bruggeling, die zijn zaal heeft in Christus-Koning. 

Carlo Bonte studeerde management in Cambridge, Angers en Utrecht. Om de nodige internationale kennis en ervaring op te doen, liep de jonge veilingmeester stage bij Christie’s in Londen. Zo kwam hij in contact met Partridge Fine Art, een legendarische galerij in New Bond Street. In korte tijd werkte Bonte zich op tot jongste directeur ooit van deze gevestigde waarde, met HRH Princess Michael of Kent als ‘uithangbord’. Zijn eerste verkoopdeal sloot hij met de Russische Irina Abramovich, de inmiddels ex-vrouw van oliemiljardair en Chelsea-eigenaar Roman. Hij nam ook deel aan internationale kunstbeurzen in Londen, Moskou en Palm Beach.

China

“Na vier jaar keerde ik terug naar mijn roots in Brugge en stapte in het familiebedrijf. Carlo Bonte Auctions groeide de laatste tien jaar uit tot een gevestigde waarde in de veilingwereld. Ik specialiseerde me snel en als eerste in België in Aziatische kunst en bouwde een ruim netwerk uit in China.” Ondertussen verhuist ook een groot deel van zijn Europese kunst richting China. Zijn aanbod is heel gevarieerd en kwalitatief.

Quote

Stukken van Mensen spreekt me aan, omdat het programma kwalitatie­ve kunst het respect wil geven dat ze verdient

Carlo Bonte

Het succes van Carlo Bonte Auctions is volgens hem een hedendaagse professionele aanpak, een efficiënte strategische marketing én een grote online-aanwezigheid. “Zo kunnen klanten wereldwijd ‘live’ meebieden via de grootste onlineplatforms. Mijn klantenbestand bestaat uit private verzamelaars, musea, decorateurs en handelaars, verspreid over de hele wereld.” 

Zijn deelname aan het tv-programma is voor hem een primeur. “Ik ben wel vereerd", geeft hij toe. “Stukken van Mensen spreekt me aan, omdat het kwalitatieve kunst het respect wil geven dat ze verdient. De bijzondere passie voor kunst kan je ook in elk aspect van het programma terugvinden: gedreven collega-experts, enthousiaste verkopers, bijzondere objecten en een fascinerende locatie.”

Stukken van Mensen, vanaf woensdag 29 januari om 21.35 uur op VIER.

  1. Ziekenboeg van Brugse gevangenis heeft 25 bedden voor gedetineerden met corona: “Samenwerking met AZ Sint-Jan laat snelle opschaling toe”

    Ziekenboeg van Brugse gevangenis heeft 25 bedden voor gedetineer­den met corona: “Samenwer­king met AZ Sint-Jan laat snelle opschaling toe”

    De ziekenboeg van de Brugse gevangenis beschikt over een speciale afdeling met 25 bedden voor gedetineerden met corona. Voorlopig worden enkel gevangenen met milde symptomen opgevangen. “Maar door ons samenwerkingsverband met het AZ Sint-Jan kunnen we ook snel opschalen", stelt het Gevangeniswezen. Voor de andere gedetineerden geldt intussen een aangepast regime.