Volledig scherm
Het standbeeld van Guido Gezelle op het gelijknamige plein draagt het gezicht van Lodewijk van Gruuthuse. © Benny Proot

Brugse standbeelden dragen nieuw gezicht... En daar zit Gruuthusemuseum voor iets tussen

De Bruggelingen zijn maandag wakker geworden met een nieuw, maar herkenbaar gezicht op hun geliefde standbeelden. Lodewijk van Gruuthuse palmt deze week de stad in, naar aanleiding van de heropening van het Gruuthusemuseum. Er is een feestweekend gepland.

Met de ketting van de Orde van het Gulden Vlies om zijn hals zie je Lodewijk van Gruuthuse onder andere op de Markt, aan de Sint-Salvatorskathedraal, op het Jan Van Eyckplein en op de Woensdagmarkt. Hij popelt om terug te keren naar zijn prachtig vernieuwde Gruuthusemuseum, maar moet nog enkele dagen geduld hebben. Na een sluiting van vijf jaar heropent het grondig gerestaureerde en gerenoveerde museum op vrijdag 24 mei ‘s avonds de deuren.

500 museumstukken op hun plaats

“Alles is zo goed als klaar voor de heropening”, zegt conservator Aleid Hemeryck. “De voorbije weken werd elke dag gewerkt om alles klaar te krijgen en dat zal zo blijven tot aan de opening.” Vooral aan het plein en het nieuwe paviljoen zijn arbeiders nog druk in de weer. Het Gruuthusepaleis zelf begint intussen te blinken. Vloeren glanzen als nieuw, muren zijn herschilderd en nieuwe verlichting is aangebracht. “De meeste museumstukken hangen of staan op hun plaats”, zegt Aleid Hemeryck. “Zo'n 500 stukken moesten naar hun nieuwe locatie gebracht worden.”

Touchscreens worden deze week nog aangesloten en etalages ingericht. “Om de kunstwerken te beschermen, moesten vroeger de raamluiken gesloten blijven. Nu mogen ze open, omdat we het glas voorzien hebben van uv-filters”, zegt de conservator.

Museumzolder

Vrijdag start het feestweekend met een fuif, georganiseerd door de jongerencrew of ‘Paleisje Pimpers’. Iedereen is welkom vanaf 20 uur. DJ Neoso trekt de avond op gang in stijl. In deze tijdspanne kan je ook gratis het museum bezoeken en stellen de Pimpers hun creaties voor op de museumzolder. Nadien laat een dj-trio van talentvolle Bruggelingen ‘it.takes.two’ van zich horen van 22 uur tot middernacht. Ze brengen een mix van global, disco, house, letfield, afro, jazz, italo en electronic. 

Gruuthuseconfituur

Op zaterdag 25 en zondag 26 mei, telkens van 9.30 tot 17 uur, kan je gratis het museum bezoeken en aansluiten bij een van de vele workshops en demonstraties. De gerestaureerde gevels kan je bewonderen terwijl je van een drankje geniet op het terras op het Gruuthuseplein. Op zaterdag ben je welkom in de ateliers voor een workshop kalligrafie of boekbinden. Ontdek het brouwproces van Brugge Tripel en de kunst van het theeschenken of bewonder de fijne kunsten van het houtsnijden en het steenbeeldhouwen.

Zondag is verkiezingsdag, maar ook gezinsdag. De eerste 150 bezoekers krijgen een smakelijke boterham van de Broodsmid met speciaal ontworpen Gruuthuseconfituur van Jam Jam aangeboden. Er staan die dag opnieuw heel wat workshops op de planning. 

PZC gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement