Volledig scherm
De stadsmedewerkers zijn hard in de weer. Kersvers schepen Mathijs Goderis (m.) komt even kijken. © Benny Proot

Brugse stadsdiensten hele dag in de weer: “Meer dan honderd mensen geholpen”

Meer dan honderd Bruggelingen hebben gebruik gemaakt van de Preventiedienst om hun stoep sneeuwvrij te krijgen. Het zijn vooral 75-plussers die de stad inschakelen, omdat ze het zelf niet meer kunnen. 

De sneeuw legt al een paar dagen een dik dekentje over Brugge en zorgt voor mooie plaatjes. Het stadsbestuur riep dinsdag al alle bewoners op om zoveel als mogelijk zélf sneeuw te ruimen voor de eigen deur. Elke bewoner is immers verplicht om sneeuw en ijzel voor de eigen woning zelf te verwijderen. 

75-plussers

Maar er zijn ook een pak mensen die de sneeuw voor hun deur zelf niet meer kunnen ruimen. Zij kunnen een beroep doen op de stad. “Het gaat vooral om de groep bewoners ouder dan 75 die zelf de sneeuw niet kunnen ruimen en geen beroep kunnen doen op poetshulp, buren, familie of vrienden”, zegt schepen van preventie Mathijs Goderis (sp.a). “Op die lijst staan sinds een paar jaar al 85 mensen. De sneeuw van de afgelopen dagen en de oproep die we lanceerden in de media, heeft dat aantal nog de hoogte ingejaagd. We kregen nog veertig extra aanvragen.”

Sobo en Foodstep

Het zijn niet de stadsdiensten zelf die de sneeuw komen ruimen, maar medewerkers van een aantal sociale economie-initiatieven zoals Sobo en Foodstep. Ze waren woensdag onder meer actief in de buurt van de Scheepsdalebrug. “Het helpt me zeker, want ik zou het niet meer kunnen”, vertelt een bejaarde bewoonster. “Toen ik de oproep hoorde, heb ik me aangemeld. Als ik de deur uit wil, riskeer ik een pijnlijke val en dat is het laatste wat ik wil.” Wie zich nog hulp nodig heeft, kan contact opnemen met stad Brugge op telefoonnummer 050/44.80.66. “We vragen om niet alleen te bellen als het gesneeuwd heeft. Beter is om je naam en adres op te geven in een kalme periode, zodat je sowieso geholpen wordt als het gesneeuwd heeft”, zegt Goderis.

Verkeershinder

De sneeuw veroorzaakte woensdag verder weinig hinder in het Brugse. Op diverse plaatsen was er heel wat vertraging door het gladde wegdek, maar zware ongevallen of hinder bleven uit. “De voornaamste oproep was een vrachtwagenchauffeur die niet boven raakte op de Boudewijnbrug. De strooidiensten zijn daar extra gaan strooien”, zegt Lien Depoorter, woordvoerster van de Brugse politie. “De hoofdwegen zijn relatief sneeuwvrij. Vooral in de zijstraten en op bruggen blijft het opletten.” Op diverse plaatsen in de regio waren sneeuwruimers al de hele ochtend volop bezig met het sneeuwvrij maken van de fietspaden. 

PZC gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement
  1. Twee gedetineerden veroordeeld wegens drugs in Brugse gevangenis

    Twee gedetineer­den veroor­deeld wegens drugs in Brugse gevangenis

    Een 36-jarige man uit Middelkerke kreeg 6 maanden cel en 800 euro boete wegens bezit van cannabis in de Brugse gevangenis. Op zijn proces had R.K. zijn medegevangene N.Z. uit de wind gezet maar de rechter vond redens om aan te nemen dat ook die schuldig was en gaf ook hem dezelfde straf. Het was een cipier die gezien had dat beide mannen aan de celdeur ‘iets’ uitwisselden, waarna een celcontrole volgde en de drugs gevonden werden. R.K. beweerde dat de drugs afkomstig waren van N.Z., die alles ontkende. Die laatste zei dan weer dat de uitwisseling geen cannabis maar wat tabak betrof, die hij kreeg van R.K. Omdat er duidelijk leugens in het spel waren, besloot de strafrechter hen te confronteren. Waarbij R.K. plots een bocht maakte. “Ik zal de waarheid vertellen want N.Z. heeft mij inderdaad geen cannabis gegeven. Die was van mezelf. Ik was kwaad op hem door iets eerder in de gevangenis en ben al eens aangevallen ook. Ik ben mijn leven nu aan het beteren en wil oprecht zijn. Het is wel zo dat ik tabak gekregen heb van N.Z. en niet gegeven heb.” Dat leverde hem toch de toorn van de rechter op. R.K. werd enkele jaren geleden al eens veroordeeld tot twee jaar cel wegens een gewapende overval in Sun Parks. “Jij de waarheid spreken? Dat moet ik nog eens zien”, sprak de rechter. “Je hebt het ganse dossier gelogen en alles op de spits gedreven.”