Volledig scherm
Het ongeval gebeurde langs de Bargeweg waar autobussen afslaan richting parking © Benny Proot

Brugse lerares (51) al acht maanden in rolstoel na aanrijding op fiets: “Volledig herstel zit er niet in”

Een 51-jarige lerares Nederlands is al acht maanden arbeidsongeschikt nadat ze op haar fiets werd aangereden door een autocar. Ann Claeys belandde onder de wielen van de bus en raakte zeer zwaar gewond aan haar voet. Lopen of wandelen kon ze sinds het ongeval nog niet doen. “Helemaal de oude word ik nooit meer. We kunnen alleen meer hopen dat de situatie nog verbetert”, zegt Ann.

De Spaanse bestuurder van de autocar kreeg vrijdagochtend een rijverbod van één maand en 800 euro boete voor het veroorzaken van het ongeval. De man sloeg op 21 september vorig jaar rechtsaf richting autobusparking langs de Bargeweg in Brugge. Op dat moment reed Ann Claeys op het fietspad op de terugweg van een schooldag. De buschauffeur merkte de 51-jarige vrouw niet op en reed haar aan. De gevolgen waren zwaar: de bus reed over de voet van Ann, die zwaargewond achterbleef. In het ziekenhuis moesten ze haar volledige linkervoet reconstrueren. Sindsdien zit de vrouw in een rolstoel.

Terug lesgeven?

In een fractie van enkele seconden veranderde het leven van Ann Claeys drastisch. De vrouw is een graag geziene lerares Nederlands in het VTI, maar kon sinds het ongeval niet meer gaan werken. “Nochtans zou ik enorm graag willen, maar het kán gewoon niet. Wanneer ik opnieuw voor de klas kan staan, is ook voor mij een groot vraagteken”, zucht Ann, die de voorbije maanden al drie zware operaties onderging. “Kracht zetten op mijn linkervoet lukt nog steeds niet. Wandelen met krukken hoogstens enkele tientallen meter. Thuis probeer ik via een hometrainer wat te oefenen, maar het gaat héél moeizaam. Helemaal de oude word ik nooit meer. We kunnen alleen maar hopen dat de situatie nog verbetert.” Tijdens het proces verklaarde de buschauffeur dat hij beseft dat hij een fout beging. Volgens zijn advocaat gaat het om een onoplettendheid met verregaande gevolgen voor het slachtoffer. Ann kreeg van de politierechter een provisionele schadevergoeding van 5.000 euro toegekend. Het is nu bang afwachten wat de toekomst brengt.

Volledig scherm
Het ongeval gebeurde langs de Bargeweg, waar autocars afslaan richting parking © Benny Proot

Gedaan met dansen

Volgens de echtgenoot van Ann is het een opluchting dat de vrouw het ongeval nog kan navertellen. “De buschauffeur had de aanrijding eerst niet gevoeld. Pas toen Ann op de bus bleef kloppen en enkele passagiers riepen, stopte hij. Ik wil me niet inbeelden wat er gebeurd was als de bus een tweede keer over haar was gereden”, zegt Jacky. Behalve op professioneel vlak, heeft het ongeval ook verregaande gevolgen voor de hobby’s van Ann. De Brugse was een gepassioneerde ballroomdanseres, maar ook dat zal wellicht nooit meer lukken. “Ik hoop nu vooral snel te kunnen gaan werken. Gelukkig toont de school heel veel begrip. Maar eerlijk? Ik vrees dat het begin van volgend schooljaar nog te vroeg zal zijn”, besluit Ann.

PZC gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement
  1. Roemeen (44) licht 21 senioren op met wisseltruc van 2 euro

    Roemeen (44) licht 21 senioren op met wisseltruc van 2 euro

    Een 44-jarige man uit Roemenië riskeert vier jaar cel in de Brugse strafrechtbank omdat hij in amper drie maanden tijd liefst 21 senioren oplichtte met de zogenaamde wisseltruc. 17 keer lukte dat ook effectief, bij de overige keren bleef het bij een poging. I.G. sloeg meermaals toe in Brugge, Knokke, Roeselare, Ieper, Veurne, Lokeren en Antwerpen. “De man gebruikte telkens dezelfde list”, sprak de procureur. “Hij koos slachtoffers uit langs straat die meestal al een zekere leeftijd hadden bereikt. Hij sprak hen aan en hield hen een stuk van 2 euro voor. Dan vroeg hij die te wisselen. Als de slachtoffers hun portefeuille bovenhaalden graaide hij er geld uit en verdween. De man sloeg toe tussen 22 oktober 2018 en 22 januari 2019, tot hij in Brugge opgepakt werd. Het bleek dat hij speciaal het vliegtuig had genomen naar België om hier toe te slaan. Internationaal is hij immers al gekend. Zwitserland zoekt hem waar hij al 4 maal veroordeeld werd, en I.G. kreeg ook al straffen in Oostenrijk en Duitsland. Het is een internationale professionele dief.” Zijn advocaat heeft het niet zo begrepen. “Zijn strafblad telt in het buitenland en heeft hier geen waarde voor zijn straf hier, want hier is zijn strafblad blanco. En vier jaar cel is wel heel veel”, sprak hij. Vijf senioren stelden zich burgerlijke partij en eisten tussen de 50 en 550 euro terug. Vonnis op 17 juli.