Monique Van den Abbeel krijgt een prestigieuze prijs voor de manier waarop ze met haar handicap omgaat.
Volledig scherm
Monique Van den Abbeel krijgt een prestigieuze prijs voor de manier waarop ze met haar handicap omgaat. © Benny Proot

Brugse blinde mama Monique krijgt Lion Francoutprijs: “Erkenning doet veel deugd”

BruggeMonique Van den Abbeel uit Brugge is laureaat van de Lion Francoutprijs, een prestigieuze award voor een blinde persoon die blijkt geeft van moedig gedrag bij het overwinnen van de nadelen van de handicap. De prijs werd opgericht in 1978 door Joseph Lion ter nagedachtenis aan zijn vrouw Constance Francout.

 1. RECONSTRUCTIE. Hoe 24 transmigranten ternauwernood aan de dood ontsnapten voor de kust van Zeebrugge: “Die mensen zijn het slachtoffer van puur crapuul”
  PREMIUM
  Brugge

  RECONSTRUC­TIE. Hoe 24 transmi­gran­ten ternauwer­nood aan de dood ontsnapten voor de kust van Zeebrugge: “Die mensen zijn het slachtof­fer van puur crapuul”

  Het had geen uren langer mogen duren, zeggen meerdere betrokken instanties. De 24 transmigranten die woensdagochtend veertig kilometer voor de kust van Zeebrugge werden gered, ontsnapten maar nipt aan de dood. Verschillende onder hen waren zwaar onderkoeld en een van hen is in kritieke toestand afgevoerd. Eten en drank had de groep niet bij en hun zwemvesten waren niet geschikt voor volle zee. Hun rubberen bootje al helemaal niet. “Het zijn mensonwaardige omstandigheden.” Een reconstructie.
 2. Politieman Michel (48) springt in kanaal om rolstoelgebruikster te redden, nu krijgt hij medaille voor zijn heldendaad: “Ik koos voor deze job om mensen te helpen”
  PREMIUM
  Brugge

  Politieman Michel (48) springt in kanaal om rolstoelge­bruik­ster te redden, nu krijgt hij medaille voor zijn heldendaad: “Ik koos voor deze job om mensen te helpen”

  Ruim een jaar nadat politie-inspecteur Michel Declercq (48) in Brugge een vrouw in een rolstoel van de verdrinkingsdood redde, krijgt hij een medaille van het Carnegie Hero Fund. Een enorme eer, al blijft Michel er zelf bescheiden onder. “Ik zou het meteen opnieuw doen. Al kan je maar een iemand redden in je carrière, voor die familie maakt dat een wereld van verschil." We keren met hem terug naar de bewuste dag.