Volledig scherm
William De Groote van de Confrérie van het Heilig Bloed (centraal) bij de voorstelling van de meest vernieuwende Heilig Bloedprocessie ooit: maar liefst 250 kostuums zijn gelijktijdig vernieuwd. © Benny Proot

Brugges schoonste dag viert 10 jaar werelderfgoed: Nooit zoveel kostuums vernieuwd als nu voor Bloedprocessie

De Heilig Bloedprocessie, Brugges schoonste dag, zal nog nooit zo vernieuwend zijn geweest als op Hemelvaartdonderdag 30 mei. Maar liefst 250 kostuums zijn tegelijkertijd vernieuwd: een record. Dat is een mooi cadeau voor de tiende verjaardag van de erkenning van het evenement als werelderfgoed.

Elk jaar trekt op Onze-Lieve-Heer-Hemelvaart de Heilig Bloedprocessie door de historische binnenstad van Brugge. Dit jaar is dat op donderdag 30 mei vanaf 14.30 uur. Aan het parcours is dit keer niks veranderd: starten gebeurt aan de Dijver en eindigen op de Oude Burg. Tussendoor trekt de processie langs de Gruuthusestraat, Guido Gezelleplein, Mariastraat, Simon Stevinplein, Steenstraat, Zuidzandstraat, Zand, Hauwerstraat, Maagdenstraat, Smedenstraat, Zand, Noordzandstraat, Geldmuntstraat, Markt en Wollestraat.

Quote

Elk jaar krijgen we een budget van de Nationale Loterij om vernieuwin­gen uit te voeren aan de processie, omdat het ook nodig is. Het geld is uitslui­tend bedoeld voor de restaura­tie van de Heilig Bloedpro­ces­sie. We spreken dan over een meerjaren­plan, want we kunnen lang niet alles in één keer uitvoeren. Dankzij de nauwere samenwer­king met de stad zijn we ook financieel sterker dan voorheen. We vernieuwen evenwel eerst waar de nood het hoogst is

William De Groote, Confrérie van het Heilig Bloed

“Elk jaar krijgen we een budget van de Nationale Loterij om vernieuwingen uit te voeren aan de processie, omdat het ook nodig is”, zegt William De Groote van de Confrérie van het Heilig Bloed. “Het geld is uitsluitend bedoeld voor de restauratie van de Heilig Bloedprocessie. We spreken over een meerjarenplan, want we kunnen lang niet alles in één jaar uitvoeren. Dankzij de nauwere samenwerking met de stad zijn we ook financieel sterker dan voorheen. We vernieuwen evenwel eerst waar de nood het hoogst is.”

Huzarenstukje

Dit jaar zal dat heel erg zichtbaar zijn voor de trouwe bezoekers van de processie, want ruim 250 kostuums zijn nieuw. Nooit eerder werd zoveel in één jaar geïnvesteerd in kledij. “Dit vroeg een maandenlange voorbereiding en was een huzarenstukje om het op tijd klaar te krijgen. We zijn wel heel erg trots op de kleding.” De grootste verandering is er voor groep 14 ‘De geboorte’. De groep herders heeft nieuwe kostuums en hoeden voor dames, heren en kinderen. Het gaat om een groep van liefst 120 figuranten. Verder is ook groep 19 opnieuw aangekleed. Veertig figuranten symboliseren er ‘Hosanna’. Voor de groepen 33 ‘De markt’ en 34 ‘Brugse Poorters’ zijn 25 nieuwe kostuums voor kinderen voorzien. Ruiters en paardenmenners dragen nieuwe outfits en er zijn ook opnieuw schoenen aangekocht voor diverse groepen. Ook de processiebegeleiders steken in het nieuw.

Delegatie uit Betlehem

Apart is dat dit jaar een delegatie uit de stad Bethlehem deelneemt aan de Heilig Bloedprocessie. De burgemeester, enkele raadsleden en priesters komen daarvoor speciaal naar Brugge. “De cultuurhistorische band tussen de relikwie en de geboorteplaats van Christus wordt hiermee extra in de verf gezet”, zegt coördinator Matthieu Clarysse. “Het is ook een mooi moment tijdens deze tiende verjaardag van de processie als werelderfgoed." Zo’n 1.700 figuranten lopen straks mee, 300 logistieke medewerkers sparen hun zweet niet voor, tijdens en na de Heilig Bloedprocessie. Het viertalig programmaboekje is te koop in de infokantoren en kost 10 euro.

PZC gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement
  1. Brugge geniet van Tripel Dagen, maar organisatie kreunt onder vraagprijzen artiesten: “In de toekomst mogelijk evolueren naar tweedaagse”

    Brugge geniet van Tripel Dagen, maar organisa­tie kreunt onder vraagprij­zen artiesten: “In de toekomst mogelijk evolueren naar tweedaagse”

    De Brugge Tripel Dagen lokt opnieuw een massa volk richting Brugse Markt. De organisatie wordt wel steeds meer geconfronteerd met de hoge vraagprijzen van de artiesten en denkt erover na om in de toekomst te evolueren naar een tweedaagse, met Vlaanderen Zingt als klassieke afsluiter. “De komende week zullen we alles evalueren en ook de mening van de bezoekers vragen via een online enquête. Ook de inkomprijs wordt vanaf volgend jaar mogelijk verhoogd”, zegt Frank Devos van het Comité voor Initiatief.