Bruggeling Diego De Baets al voor vierde (!) keer in finale Eerste Kok van België: “Deze keer wil ik echt wel winnen”
BruggeStraf werk van privéchef Diego De Baets (40) uit Sint-Kruis: hij staat al voor de vierde maal in de finale van de prestigieuze wedstrijd ‘Eerste Kok van België’. Wat er nog op zijn palmares ontbreekt? De eindoverwinning. “Het is nu of nooit, ik waag me er geen vijfde keer meer aan", glimlacht hij.
Op zondag 20 november organiseert Club Prosper Montagné in Flanders Expo Gent de finale van de wedstrijd ‘Eerste Kok van België 2023’. De leesjury selecteerde op basis van een recept met hertenrug de vijf finalisten. Naast Diego De Baets zijn dat Thomas Dejonckheere (chef van Mania-k Rooftopbar in Roeselare), Olivier Saey (sous-chef van restaurant Maste in Gent), Cedric Van der Elst (patissier-koude keuken van restaurant Sir Kwinten in Lennik) en Piet Vande Casteele (chef van Duchateau Catering in Deinze). Voor de vier anderen is het hun eerste deelname.
“Ik was helemaal niet van plan om nog eens deel te nemen”, verrast Diego De Baets. “Maar mijn omgeving overtuigde me om het toch nog eens te doen. Waarom niet? Maar ik had nooit verwacht dat ik nog eens in de finale zou staan. Nu ik weer zover ben, moet ik er nog eens helemaal voor gaan. Zondag 20 november staat met rood aangekruist in mijn agenda. Het is nu of nooit: dit keer wil ik winnen.”
Rode poon
De koks moeten tijdens de finale drie gerechten bereiden. Als voorgerecht een noordzeevissoep met bijvangst. De finalisten mogen kiezen uit acht ingrediënten: rode poon, wijting, pladijs, griet, wulken, kokkels, grijze garnalen en noordzeekrab. Volgens het wedstrijdreglement moeten ze er daarvan minimaal vier gebruiken. Bovendien moet een van de ingrediënten op de klassieke Escoffier-manier als quenelle worden bereid. Hertenrug met grondwitloof is het hoofdgerecht. Tot slot verwacht de jury ook drie apart geserveerde minidesserten, waarvan één met chocolade, die samen een harmonisch geheel vormen.
Nieuw restaurant
Voor Diego is dit de enige wedstrijd waarvan hij de titel op zijn cv wil zetten. “Het is misschien wel de meest prestigieuze in ons land", weet hij. “Net daarom zou het geweldig zijn om die ooit eens te winnen. Het zou trouwens qua timing geweldig zijn. In het najaar opent immers een nieuw gastronomisch restaurant in het Casino Kursaal in Oostende. Samen met het Kursaal sta ik daar in voor de keuken. Wat zou het mooi zijn om dat met deze titel op zak te kunnen doen.”
Provoost-generaal Eddie Van Maele staat in voor het goede verloop van deze 70ste wedstrijdeditie. Peter Goossens van restaurant Hof van Cleve in Kruishoutem stelt de technische jury samen. Viki Geunes, chef van het Antwerpse driesterrenrestaurant Zilte, is wedstrijdambassadeur.
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
Brandgeur en rook in kelder van winkelpand in Sint-Amandsstraat
Vanmorgen even voor 10 uur werd in de kelder van juwelierszaak Nico Taeymans in de Sint-Amandstraat in Brugge een brandgeur en rook waargenomen. De brandweer doorzocht het gebouw met ondermeer een warmtecamera maar kon niet meteen een hittebron lokaliseren. -
Brugge
Zes Brugse scholen krijgen geld om gebouwen te renoveren
Vlaams minister van Onderwijs Ben Weyts (N-VA) investeert bijna 4 miljoen euro in nieuwe en hedendaagse schoolgebouwen. Over de provincie West-Vlaanderen zullen zo’n 18 scholenbouwprojecten met deze investering aan de slag kunnen. In Brugge zijn er zes projecten geselecteerd. -
Boetegevaar voor SUV's en Tesla-rijders in Duitsland
Eigenaren van een SUV en sommige Tesla-modellen lopen in Duitsland het risico op een bekeuring. Ze zijn bij wegversmallingen in overtreding als ze op de linkerbaan rijden. -
PREMIUMBrugge
Hawaiian Poké Bowl kiest voor A-locatie op de Markt in Brugge en bij opening staat er al meteen een lange rij: “Deze stad heeft zo'n centraal gelegen zaak nodig”
Op de Markt in Brugge, naast de Fnac, heeft woensdag Hawaiian Poké Bowl een 25ste vestiging in ons land geopend, de eerste in Brugge. Op een toplocatie dan nog, met zicht op de Halletoren en op een steenworp van de uitgaansbuurt. “We mikken op locals, maar ook op toeristen”, zegt Elma Skrijelj, die de opening verzorgde. -
Brugge
Brandweer vist picknickbank uit de ringvaart
Zaterdagmiddag werd de brandweer opgeroepen om, ter hoogte van de Gentpoort in Brugge een picknickbank uit de ringvaart te vissen.
-
Brugge/Brussel
Nieuwe maand, nieuwe stunt: Brugse klimaatactivist plakt zich vast aan standbeeld van Manneken Pis
Nog geen maand nadat hij zich vastplakte aan het glas voor een 15de eeuws schilderij van Jan Van Eyck in Brugge, heeft de beruchte klimaatactivist Wouter Mouton weer van zich laten horen. Dit keer moest Manneken Pis in Brussel eraan geloven. -
Koken & Eten
Bramen uit de natuur plukken? Hier moet je op letten voor je begint
In augustus en september is het bramenseizoen, wat betekent dat je ze weer in overvloed in de natuur kunt vinden. Sommige mensen gaan er dan ook op uit om ze te plukken. Maar kun je dit zonder risico’s doen? Hier moet je eerst even op letten voordat je aan het plukken slaat. -
PREMIUM
Kies de regenton die bij jou past en laat die regen maar komen
Planten water geven, ramen lappen en zelfs de wc doorspoelen: je kunt een hoop doen met regenwater. Maar dan moet je het wel eerst opvangen. Een regenton biedt de oplossing.