De politie kwam vrijdagnacht massaal ter plaatse in Brugge.
Volledig scherm
PREMIUM
De politie kwam vrijdagnacht massaal ter plaatse in Brugge. © MMB

Brugge is problemen in uitgaansbuurt en gebrek aan respect voor politie beu: “We zien al wéken héél zware dronkenschap en ontvlambare groepen”

BruggeBij de grote actie afgelopen weekend in de Brugse uitgaansbuurt heeft de politie 180 jongeren geïdentificeerd en gecontroleerd. Maar liefst de helft daarvan stond al gekend voor strafbare feiten zoals verboden wapenbezit, afpersing of drugsfeiten. De voorbije weken was het diverse keren onrustig in de Brugse uitgaansbuurt, met (schijn)gevechten en confrontaties met de politie tot gevolg. “Het totaal gebrek aan respect voor onze politiemensen valt echt op”, zegt burgemeester Dirk De fauw (CD&V), die meteen verdere actie wil ondernemen.

  1. LEVENSVERHAAL. Frans Vromman, dé stoetenbouwer van West-Vlaanderen: “Een vat vol verbeelding, maar ook een dominante persoonlijkheid en een flamingant”
    PREMIUM
    Brugge

    LEVENSVER­HAAL. Frans Vromman, dé stoetenbou­wer van West-Vlaanderen: “Een vat vol verbeel­ding, maar ook een dominante persoon­lijk­heid en een flamingant”

    Hoewel al in februari 2006 gestorven, is de figuur van Frans Vromman weer brandend actueel. Zijn neef Jan maakte zopas de documentaire ‘Als reuzen sterven’ over het West-Vlaamse fenomeen van processies en stoeten. Oom Frans, jarenlang regisseur van tientallen optochten in de provincie, vormt een inspiratiebron. “Ik zie hem daar nog staan met zijn veel te grote walkietalkie, doortastend als hij was", zegt Brugs cultuurschepen Nico Blontrock (CD&V). Vromman speelde ook een vooraanstaande rol bij de festiviteiten n.a.v. het 25-jarige koningschap van koning Boudewijn in 1976.
  2. Hij roerde in de potten van Hertog Jan, maar koos voor zijn gezin: Koen (38) van hogeschool Howest is de beste grootkeukenkok van België
    PREMIUM
    Brugge

    Hij roerde in de potten van Hertog Jan, maar koos voor zijn gezin: Koen (38) van hogeschool Howest is de beste grootkeu­ken­kok van België

    Elke dag kookt Bruggeling Koen Philips (38) in hogeschool Howest in Brugge voor bijna 400 hogeschoolstudenten. Geen junkfood, maar telkens twee verschillende soorten soep, een vers hoofdgerecht en een dessert. Dat hij lekker eten maakt, wisten de studenten al langer, maar vanaf nu mag Philips zich ook officieel de beste grootkeukenkok van België noemen. “Ik experimenteer wel eens met sushi of iets Thais, en dat had de jury niet verwacht van een grootkeukenkok.”