Volledig scherm
Het stadhuis van Brugge. © Benny Proot

Brugge is de ‘eerlijkste’ gemeente van West-Vlaanderen

Brugge is de ‘eerlijkste’ gemeente van West-Vlaanderen. Dat blijkt uit de resultaten van de eerste ‘Fair-O-Meter’, een analyse van de inspanningen voor eerlijke handel in de Vlaamse gemeenten.

De campagne ‘FairTradeGemeente’ van Fairtrade Belgium, Rikolto, Oxfam-Wereldwinkels en 11.11.11 loopt al 15 jaar, maar het is voor het eerst dat er daar een ‘Fair-O-Meter’ aan gekoppeld wordt. Daarvoor stuurde de organisatie een enquête naar de 301 steden en gemeenten in Vlaanderen met vragen over hun inspanningen voor eerlijke handel in 2018.

Zo'n 135 gemeenten stuurden de vragenlijst ingevuld terug. Gent behaalde 100 punten op 100, goed voor de eerste plaats en de eerlijkste gemeente van Vlaanderen. Brugge is de eerlijkste gemeente van West-Vlaanderen met 82 op 100. Oostende krijgt een score van 73, Tielt 72, Kortrijk 65, Roeselare 54 en Ieper 48.

Om de titel van FairTradeGemeente in de wacht te slepen, moet een gemeente voldoen aan zes criteria. Eén daarvan is koffie en minstens één ander fairtradeproduct aankopen voor vergaderingen, op kantoor en in cafetaria’s. Eerlijke koffie is daarbij het meest populaire product, gevolgd door fruitsap, wijn, thee en chocolade.

PZC gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement