Volledig scherm
Burgemeester Dirk De fauw en schepenen Mathijs Goderis en Mercedes Van Volcem helpen de bloemen uitdelen. © Benny Proot

Brugge hangt straks vol met 40.000 geraniums: bewoners krijgen gratis bloemetjes van stad

40.285 hanggeraniums zijn bij de Groendienst van Brugge opgehaald door vertegenwoordigers van buurtcomités. Dat is een record. “We moedigen alle inwoners ook aan om bloemetjes op de vensterbank te zetten, want dat schept sfeer", zegt burgemeester Dirk De fauw (CD&V).

Het was zaterdag een komen en gaan aan de gebouwen en serres van de Groendienst net buiten de Smedenpoort in Brugge. Vertegenwoordigers van straten en pleinen kwamen met ruime wagens langs om hun bestelde bloemen op te halen. De verdeling begon om negen uur ‘s ochtends. De site was opgedeeld in drie delen. Elk buurtcomité wist bij aanvang waar zijn bestelling te vinden was. “Dit doen we om files te vermijden", knipoogt Koen Timmerman van de Brugse Preventiedienst. “En dat lukte overigens aardig: bij zomerse temperaturen was iedereen opgewekt om de bloemetjes op te halen en buiten te zetten.”

Sans Cravate 

Henk van Oudenhove van sterrenrestaurant Sans Cravate kwam 1.000 bloemetjes ophalen voor de Langestraat. “Het is een van onze initiatieven om de straat mooier en aantrekkelijker te maken voor bezoekers", zegt de chef-kok. “Er is een gloednieuw straatcomité en dat bruist van energie om er iets moois van te maken.”

Burgemeester Dirk De fauw (CD&V) hielp even mee, samen met schepen van Preventie Mathijs Goderis (sp.a) en schepen van Openbaar Domein Mercedes Van Volcem (Open Vld). Die laatste had al eerder aangekondigd dat Brugge er vanaf dit jaar veel fleuriger zou uitzien. “Er zijn nooit zoveel bloembollen geplant als dit jaar. Het resultaat zie je stilaan op pleinen en in parken. Mijn oproep om massaal de bloemen buiten te zetten, heeft geen windeieren gelegd. Met 40.285 bloemetjes breken we een record. Dat zijn er 3.000 meer dan vorig jaar. We kiezen voor rode geraniums: die zijn makkelijk in onderhoud en blijven lang bloeien.”

Buurtcheques

Elk buurtcomité kreeg maximaal 20 bloemetjes per gezin mee. Dat betekent zoveel als zo'n vijf bloembakken per gevel. “Het doet me bijzonder veel plezier dat deze actie binnen het aanbod van de Brugse Buurtcheques nog steeds zo in de smaak valt bij de inwoners", zegt burgemeester De fauw. “Dit is een fantastische manier om de stad meer kleur, meer leven en dus meer sfeer te geven. Het is ook een middel om meer sociaal contact tussen mensen te creëren.”

PZC gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement