Volledig scherm
Burgemeester Dirk De fauw en schepenen Mathijs Goderis en Mercedes Van Volcem helpen de bloemen uitdelen. © Benny Proot

Brugge hangt straks vol met 40.000 geraniums: bewoners krijgen gratis bloemetjes van stad

40.285 hanggeraniums zijn bij de Groendienst van Brugge opgehaald door vertegenwoordigers van buurtcomités. Dat is een record. “We moedigen alle inwoners ook aan om bloemetjes op de vensterbank te zetten, want dat schept sfeer", zegt burgemeester Dirk De fauw (CD&V).

Het was zaterdag een komen en gaan aan de gebouwen en serres van de Groendienst net buiten de Smedenpoort in Brugge. Vertegenwoordigers van straten en pleinen kwamen met ruime wagens langs om hun bestelde bloemen op te halen. De verdeling begon om negen uur ‘s ochtends. De site was opgedeeld in drie delen. Elk buurtcomité wist bij aanvang waar zijn bestelling te vinden was. “Dit doen we om files te vermijden", knipoogt Koen Timmerman van de Brugse Preventiedienst. “En dat lukte overigens aardig: bij zomerse temperaturen was iedereen opgewekt om de bloemetjes op te halen en buiten te zetten.”

Sans Cravate 

Henk van Oudenhove van sterrenrestaurant Sans Cravate kwam 1.000 bloemetjes ophalen voor de Langestraat. “Het is een van onze initiatieven om de straat mooier en aantrekkelijker te maken voor bezoekers", zegt de chef-kok. “Er is een gloednieuw straatcomité en dat bruist van energie om er iets moois van te maken.”

Burgemeester Dirk De fauw (CD&V) hielp even mee, samen met schepen van Preventie Mathijs Goderis (sp.a) en schepen van Openbaar Domein Mercedes Van Volcem (Open Vld). Die laatste had al eerder aangekondigd dat Brugge er vanaf dit jaar veel fleuriger zou uitzien. “Er zijn nooit zoveel bloembollen geplant als dit jaar. Het resultaat zie je stilaan op pleinen en in parken. Mijn oproep om massaal de bloemen buiten te zetten, heeft geen windeieren gelegd. Met 40.285 bloemetjes breken we een record. Dat zijn er 3.000 meer dan vorig jaar. We kiezen voor rode geraniums: die zijn makkelijk in onderhoud en blijven lang bloeien.”

Buurtcheques

Elk buurtcomité kreeg maximaal 20 bloemetjes per gezin mee. Dat betekent zoveel als zo'n vijf bloembakken per gevel. “Het doet me bijzonder veel plezier dat deze actie binnen het aanbod van de Brugse Buurtcheques nog steeds zo in de smaak valt bij de inwoners", zegt burgemeester De fauw. “Dit is een fantastische manier om de stad meer kleur, meer leven en dus meer sfeer te geven. Het is ook een middel om meer sociaal contact tussen mensen te creëren.”

PZC gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement
  1. Vrijspraak gevraagd voor geweld met toerist in Coulissen

    Vrijspraak gevraagd voor geweld met toerist in Coulissen

    Een 25-jarige Bruggeling die zelf een horecazaak runt in de stad vraagt de vrijspraak voor feiten van geweld tegen een toerist in de Coulissen. Op 10 december 2017 werd daar een Spaanstalige toerist geslagen en tegen de grond gewerkt. Dat werd vastgesteld door camerabeelden. Daarop was te zien hoe het slachtoffer eerst een duw, dan een vuistslag en vervolgens op de grond nog een schop kreeg. Toen de politie aankwam was het slachtoffer al weg en kon nooit meer gevonden worden. Enkel B.L. was nog ter plaatse. Hij stond nu terecht. “Maar je moet de beelden zelf eens bekijken, mijnheer de rechter”, sprak diens advocaat. “Je zal iets eigenaardigs vaststellen en zien dat het pv volledig verkeerd is. Op de beelden is duidelijk te zien dat die toerist buiten gezet werd door de portier omdat ze binnen in dronken toestand voor heibel zorgen. Je ziet dat het net zei is die naar mijn cliënt komen om ruzie te maken. Hij geeft een duw maar voor het overige helemaal niks.” B.L. vroeg dus de vrijspraak. Vonnis op 18 juni.
  2. Trucker slaat collega halfdood omdat hij diens cabine niet mag zien: 2 jaar met uitstel

    Trucker slaat collega halfdood omdat hij diens cabine niet mag zien: 2 jaar met uitstel

    Een 41-jarige trucker van Moldavische nationaliteit heeft twee jaar cel met uitstel gekregen wegens poging tot doodslag op een collega-trucker, ook met dezelfde nationaliteit. De feiten speelden zich af op de parking van het Total tankstation in Zeebrugge, op 9 februari. Wanneer er gevochten wordt onder truckers onderling geldt er doorgaans een zwijgplicht maar omdat de feiten zo gortig waren belde een trucker tóch de politie. Ook een securityagent had hen intussen al gebeld. “Toen de politie ter plaatse kwam zagen ze slachtoffer S. bewusteloos op de grond liggen, terwijl I.C. hem heel wat trappen verkocht, ook op zijn hoofd. Het leek wel een voetballer die aan de slag was met een bal. Voordien was er al een vechtpartij tussen hen geweest en deelde I.C. hem heel wat klappen uit. Hij beet hem ook in het bovenlichaam. Daarbij riep hij ook: “ik zal hem vermoorden.” Slachtoffer S. was na de feiten even kritiek en kon twee weken niet werken. I.C. zit nu twee maanden in de cel en was erg dronken op het moment van de feiten. Hij herinnert er zich ook niets meer van. De reden die hij nadien opgaf als verklaring is dan ook nogal banaal: “het was koud en ik wou bij hem in de cabine kruipen omdat hij een ander type cabine heeft dan ik maar dat mocht niet”, verklaarde hij.