De dievenbende maakte vooral koper buit. (illustratiebeeld)
Volledig scherm
De dievenbende maakte vooral koper buit. (illustratiebeeld) © photo_news

Bende riskeert tot zeven jaar cel voor metaaldiefstallen: “Ze bedreigden zelfs politie met wapen”

Brugge/Ieper/Dendermonde/BeringenEen bende van 27 Roemenen riskeert in de Brugse rechtbank celstraffen tot 7 jaar voor tal van metaaldiefstallen bij schroothandelaars, metaalbedrijven en spoorwegen. In onder meer Ieper, Brugge en Beringen maakte de bende volgens het Openbaar Ministerie honderdduizenden euro’s aan materiaal buit. “Ze schuwden geen geweld, want ze bedreigden zelfs de politie met een vuurwapen”, stelde procureur Christophe Bergez.

 1. Celstraffen tot 4,5 jaar voor metaaldieven die beeldengroepen van ’t Zand stalen, kunstenares krijgt amper 20.000 euro schadevergoeding in plaats van het gevraagde miljoen

  Celstraf­fen tot 4,5 jaar voor metaaldie­ven die beelden­groe­pen van ’t Zand stalen, kunstena­res krijgt amper 20.000 euro schadever­goe­ding in plaats van het gevraagde miljoen

  Een bende van achtentwintig Roemeense metaaldieven heeft celstraffen tot 4,5 jaar gekregen voor een reeks feiten in heel België. Vijf van de verdachten werden veroordeeld voor de spraakmakende diefstal van de beeldengroepen van ’t Zand in Brugge. Kunstenares Livia Canestraro vorderde 1 miljoen euro schadevergoeding, maar kreeg uiteindelijk amper 20.000 euro.
 1. Kunstenaarsfamilie vraagt (voorlopig) 1 miljoen euro schadevergoeding voor gestolen beeldengroepen van ‘t Zand: “Bruggelingen zijn hun erfgoed kwijt”
  PREMIUM

  Kunste­naars­fa­mi­lie vraagt (voorlopig) 1 miljoen euro schadever­goe­ding voor gestolen beelden­groe­pen van ‘t Zand: “Bruggelin­gen zijn hun erfgoed kwijt”

  Het Brugse gerecht rolde vorig jaar een 28-koppige Roemeense dievenbende op, die verantwoordelijk was voor tal van werfdiefstallen over gans het land. Groot was de verbazing van de speurders, toen ze op de telefoontaps plots hoorden spreken over de gestolen beeldengroepen van ‘t Zand. De spraakmakende diefstal was tot dan toe onopgehelderd. Een jaar later vorderen kunstenares Livia Canestraro en haar kinderen voorlopig 1 miljoen euro schadevergoeding.
 2. Brugge wil 63 woningen in ‘watergevoelig’ gebied, maar bewoners en minister Demir protesteren: “Bouwen in zo'n gebied breekt zuur op, stop ermee”
  Brugge

  Brugge wil 63 woningen in ‘waterge­voe­lig’ gebied, maar bewoners en minister Demir proteste­ren: “Bouwen in zo'n gebied breekt zuur op, stop ermee”

  “Op basis van de recentste overstromingskaarten is het gewoon niet verstandig om er woningen te bouwen.” Dat zegt minister van Omgeving Zuhal Demir (N-VA), nu Vlaanderen in beroep gaat tegen de vergunning van de stad Brugge voor 63 woningen in Assebroek. Of hoe het gebied Mispelaar zo de status van symbooldossier voor heel Vlaanderen aanneemt.