Volledig scherm
Ingrid Martens en Geert Matthys. © Benny Proot

Bekende bakker houdt er na 34 jaar mee op: “Maar ons Matthys-brood blijft gewoon bestaan”

“Het werk is fysiek te belastend geworden”, zegt bakker Geert Matthys, die na 34 jaar zijn bekende zaak in Assebroek zal overlaten. Op Moederdag hebben Geert en Ingrid hun laatste werkdag. Daarna neemt een jong koppel de bakkerij over. “We zijn blij dat ze in goede handen terechtkomt.” 

De nakende sluiting van bakkerij Matthys wordt met grote letters op het etalageraam aangekondigd. Maar dat laten de vele klanten van Geert Matthys (56) en Ingrid Martens (56) niet aan hun hart komen. Ze passeren nog massaal voor het geliefde Matthys-brood, de lekkere boterkoeken en pistolets of een belegd broodje. Minstens even belangrijk als de kwaliteit van de broodproducten is de sympathieke uitstraling van het koppel. 

“Maar het is stilaan genoeg geweest”, zegt Geert Matthys. De bakker kampt met fysieke ongemakken na een leven lang brood bakken. “Nog voor ik met Ingrid de bakkerij ben gestart, werkte ik al bij andere bakkers. Het dagelijkse slopende werk kruipt in de kleren. Ik kijk ernaar uit om het wat rustiger aan te doen en ‘s morgens eens te kunnen uitslapen.”

Zoon is patissier

Echtgenote Ingrid Martens sluit zich daarbij aan. Zij groeide op in een bakkersgezin in het Nederlandse Cadzand, net over de grens. “Geert en ik hebben drie kinderen. Onze zoon werkt als patissier ook voor een bakkerij, maar hij had geen interesse om deze zaak verder te zetten. Jammer, maar we begrijpen zijn beslissing. Gelukkig hebben we een jong koppel gevonden om de bakkerij over te nemen. Dat is in deze tijden geen evidente zoektocht, maar het is gelukt.”

‘t Atelier

Geert en Ingrid wonen al twintig jaar in Oedelem en plannen een sabbatjaar om hun toekomst op een rijtje te zetten. “Uitslapen, een keer op reis gaan en overleggen wat we nog willen doen", zegt Ingrid. “We zijn uiteraard nog veel te jong om met pensioen te gaan. Maar concrete plannen zijn er nog niet.” 

Het koppel verwent zijn klanten nog tot en met Moederdag zondag 12 mei, op de vertrouwde openingsuren. Dan sluit Bakkerij Matthys om in het weekend van 1 en 2 juni opnieuw open te gaan onder de nieuwe naam ‘t Atelier. Dan is het aan Michiel Hoflack en Alexandra Jacobs, een koppel uit Ieper. Zij doen dan wel onder een andere naam verder, maar veel zal er niet veranderen. “Uit respect voor wat wij hier hebben opgebouwd, komt het Matthys-brood gewoon terug”, glundert Ingrid Martens. “Voor de klanten zal er niet zo heel veel veranderen. Wij helpen overigens mee om voor het nieuwe koppel een goede start te zorgen.”

PZC gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement