De archeologen bij het meest intacte graf. Het is bewaard vanaf het bekken tot aan het hoofdeinde.
Volledig scherm
De archeologen bij het meest intacte graf. Het is bewaard vanaf het bekken tot aan het hoofdeinde. © Benny Proot

Archeologen verrast door vondst aan Onze-Lieve-Vrouwekerk: antropomorfe graven uit middeleeuwen

BruggeTijdens opgravingen van een deel van het Onze-Lieve-Vrouwkerkhof nabij de gelijknamige kerk in Brugge zijn archeologen afgelopen week tot hun eigen verbazing op antropomorfe graven gebotst. Die waren in Vlaanderen slechts in gebruik tot in de 13de eeuw. Dankzij de vondsten kan mogelijk eindelijk achterhaald worden hoelang de kerk er al staat.

 1. Nu al drie beschilderde grafkelders ontdekt bij opgravingen aan Onze-Lieve-Vrouwekerk: “Zeker twee kelders gaan we tentoonstellen”
  Brugge

  Nu al drie beschilder­de grafkel­ders ontdekt bij opgravin­gen aan On­ze-Lie­ve-Vrouwekerk: “Zeker twee kelders gaan we tentoon­stel­len”

  Archeologen van BAAC Vlaanderen en Raakvlak, die nu al maanden de ondergrond aan het Onze-Lieve-Vrouwekerkhof onderzoeken, zijn op een derde beschilderde grafkelder gestoten. Er zijn ook al meer dan 500 skeletten bovengehaald. En zo blijft Brugge maar schatten prijsgeven. “We willen twee van de drie kelders een permanente plaats geven in het museum van de kerk", zegt schepen van Cultuur Nico Blontrock.
 2. De klokken van het Belfort moeten zwijgen en kuchen is verboden: EuroMillions houdt hoogst uitzonderlijk eenmalige trekking in Stadhuis van Brugge
  Brugge

  De klokken van het Belfort moeten zwijgen en kuchen is verboden: EuroMilli­ons houdt hoogst uitzonder­lijk eenmalige trekking in Stadhuis van Brugge

  Europese primeur voor de stad Brugge: EuroMillions houdt er op vrijdag 3 december een trekking voor een superpot van 130 miljoen euro. Nooit eerder verliet EuroMillions z'n hoogbeveiligde studio in het hoofdkantoor van La Française des Jeux in de buurt van Parijs. En dat gaat gepaard met stevige veiligheidsmaatregelen. “We moesten zelfs een stabiliteitsstudie van de gotische zaal van het Stadhuis laten uitvoeren”, zegt Jannie Haek, CEO van de Nationale Loterij.