Annick Lambrecht (sp.a): “Ik heb schrik dat niemand me zal kennen”

De precaire situatie van haar partij sp.a bezorgt Annick Lambrecht (49), lijsttrekker voor het Vlaams parlement in West-Vlaanderen, nachtmerries. Ze vreest dat haar (on)bekendheid buiten Brugge haar parten kan spelen. En dus trekt ze met een cartoon naar de kiezer, waarin ze haar doelstellingen kenbaar maakt: veiliger verkeer, meer groen, meer bewegen en beter openbaar vervoer.

Volledig scherm
Annick Lambrecht. © Karolien Coenen

Tien jaar was ze schepen van Sport en Mobiliteit in Brugge, tot sp.a het cumulverbod invoerde en Johan Van de Lanotte uit de Kamer verdween. Dus maakte Annick Lambrecht haar entree in het federaal parlement en haalde ze het nieuws met felle kritiek na het Fipronil-schandaal met de besmette eieren. In oktober 2018 moest Lambrecht met haar partij een nederlaag slikken in Brugge, waar ze nu voorzitter van de gemeenteraad is. Ze trekt de Vlaamse lijst. “Die ligt me beter dan het federaal parlement, maar ik heb schrik”, zegt ze.

Schrik?

“Ik lig wakker van verkiezingsdag. Ik zou zo graag goed scoren. Als ik het kan uitleggen, krijg ik mensen mee. Maar krijg ik de kans wel om het uit te leggen? In West-Vlaanderen bots ik op tegen Hilde Crevits en anderen die vaker op tv komen. Het is voor mij vanaf nul beginnen, in de vijver gegooid worden en zwemmen zonder te verdrinken. Qua bekendheid heb ik een probleem, denk ik. Maar ik ben heel blij dat ik lijsttrekker ben. Zeker ook omdat ik een vrouw ben. Het is logisch dat John Crombez voor sp.a de Kamerlijst trekt en dat een vrouw de Vlaamse lijst aanvoert. Wij moeten al vaak genoeg tegen vooroordelen opboksen. Ik bekijk het dus niet als een vergiftigd geschenk. Ik denk dat ik dat kan.”

Volledig scherm
Lambrecht tijdens een hoorzitting in het federaal parlement, in volle Fipronil-crisis. © BELGA

U bent uw politieke carrière begonnen bij Agalev, het huidige Groen. Was u al vroeg in politiek geïnteresseerd?

PZC gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement