De speciale zegelstempel uit het jaar 1000, teruggekeerd uit Denemarken
Volledig scherm
De speciale zegelstempel uit het jaar 1000, teruggekeerd uit Denemarken © Benny Proot

Amper een paar centimeter groot, maar van onschatbare waarde voor Brugge: zegelstempel keert na duizend jaar terug uit Denemarken

BruggeVoor het eerst in een millennium keert een absoluut topstuk uit de geschiedenis van Brugge terug naar de stad waar het thuishoort. Het gaat om de zegelstempel van graaf Boudewijn IV, een kleinood van amper een paar centimeter groot dat zich in Denemarken bevond. En wat nog het meest bijzonder is: bezoekers aan de nieuwe tentoonstelling over het Brugge rond het jaar 1000 mogen (een 3D-replica van) de stempel aanraken.

 1. Eerste 600 van 7.500 Brugse kinderen gevaccineerd: “Superhelden en lieveheersbeestje moeten de grootste schrik wegnemen”
  PREMIUM
  Brugge

  Eerste 600 van 7.500 Brugse kinderen gevacci­neerd: “Superhel­den en lieveheers­beest­je moeten de grootste schrik wegnemen”

  Kinderen baas in vaccinatiecentrum B-Park in Brugge, waar zaterdag 600 en zondag 400 5- tot 11-jarigen gevaccineerd worden. Het gaat om de eerste prikjes voor de 7.500 Brugse kinderen, zo'n 3.000 ouders maakten al een afspraak. “Ik begrijp dat ouders twijfels hebben, maar die heb ik uiteindelijk zelf snel aan de kant geschoven”, merkte een ouder op.
 2. 426 politiemensen controleren aan élke snelweg in West-Vlaanderen: “Actie tegen inbrekers, mensensmokkelaars én drugsdealers”
  West-Vlaanderen

  426 politiemen­sen controle­ren aan élke snelweg in West-Vlaanderen: “Actie tegen inbrekers, mensensmok­ke­laars én drugsdea­lers”

  Automobilisten die zich zaterdagnamiddag en -avond in de buurt van snelwegen begaven in West-Vlaanderen, liepen grote kans om tegengehouden te worden door de politie. Aan nagenoeg elk op- en afrittencomplex in de provincie stond een controlepost opgesteld. In Ruddervoorde kregen de automobilisten de aanwezigheid van ministers Verlinden, Van Quickenborne, gouverneur Carl Decaluwé, procureur des Konings Filiep Jodts en de voltallige pers er gratis bij. “Het hoofddoel is inbrekersbendes, mensensmokkelaars en drugsdealers onderscheppen”, aldus Verlinden.