Volledig scherm
© BELGA

Acht transmigranten uit koelcontainer gehaald in transportzone Zeebrugge

In de transportzone rond Zeebrugge, vlak buiten de haven, zijn donderdagmiddag acht transmigranten uit een koeltransport gehaald. Dat bevestigt het Brugs parket. “De koeling van het transport was in werking, en diende ervoor te zorgen dat de lading permanent op een temperatuur tussen 0 en 6 graden bleef”, zegt procureur Frank Demeester. 

De acht personen van Iraakse origine verkeerden in goede gezondheid en werden door de scheepvaartpolitie meegenomen naar de burelen. Daar gebeurde niet enkel de administratieve afhandeling. De politie probeert immers ook te achterhalen wie verantwoordelijk is voor het transport. “Het onderzoek naar de verdachten en de plaats waar de personen in het koeltransport werden gestoken, loopt.”

Actie tegen transmigranten

Donderdagavond hielden de scheepvaartpolitie en de Brugse lokale politie in de wijde omgeving van de haven een actie gericht op transmigranten. In totaal werden veertien mensen bestuurlijk gearresteerd. Het gaat om mensen uit Algerije, Marokko, Tunesië en Libië. Een van hen had een bus traangas op zak en kreeg daarom een proces-verbaal voor verboden wapenbezit. Sommigen waren met de tram naar Zeebrugge afgereisd, wellicht met de bedoeling om ‘s nachts tot in de haven te geraken. De speurders proberen ook uit te zoeken of een mensensmokkelbende de transmigranten van hun verblijfplaats in andere kustgemeenten naar de haven van Zeebrugge loodst.

Nog acht vluchtelingen aangetroffen

Ten slotte werden deze ochtend vier Eritrese en later ook vier Palestijnse vluchtelingen aangetroffen in de haven van Zeebrugge. Een van de Palestijnen liep al voor de derde keer tegen de lamp. Hij zal zich binnenkort voor de correctionele rechtbank moeten verantwoorden voor het binnendringen van de haven van Zeebrugge. Havenindringers worden door de Brugse strafrechter meestal tot zes maanden effectieve gevangenisstraf en 800 euro boete veroordeeld.

PZC gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement
  1. Opnieuw twee mensen eenzaam gestorven in Brugge en pas weken later gevonden: “Geen beweging bij de buren? Verwittig de politie”

    Opnieuw twee mensen eenzaam gestorven in Brugge en pas weken later gevonden: “Geen beweging bij de buren? Verwittig de politie”

    In een maand tijd zijn in Brugge twee personen levenloos teruggevonden in hun woning. In beide gevallen waren de slachtoffers al enkele weken overleden en wijst alles op een natuurlijke, eenzame dood. Dat bevestigt burgemeester Dirk De Fauw (CD&V). “Het is bijzonder triest dat we dit opnieuw moeten meemaken, ondanks ons actieplan tegen eenzaamheid. Ik roep burgers nogmaals op om waakzaam te zijn. Als er al een tijdje geen beweging is bij de buren en dat lijkt abnormaal, bel dan de politie.”