Volledig scherm
Residentie Sandweghe zal er zo uitzien. © Immo Delbecque

70 appartementen sluiten aan op warmtenet van afvalverwerker: “We besparen 70 ton CO2 per jaar”

IVBO legt een nieuw warmtenet aan dat Residentie Sandweghe, een nog te bouwen appartementencomplex langs de Oostendse Steenweg, zal voorzien van groene warmte. De 70 appartementen en vijf commerciële ruimtes op de site zullen worden verwarmd dankzij de energie die vrijkomt bij de verwerking van huishoudelijk afval, goed voor een besparing van 70 ton CO2 per jaar.

De aansluiting van Sandweghe op het warmtenet vormt het startschot voor de bredere toekomstplannen van IVBO en stad Brugge om de Sint-Pietersmolenwijk verder te ontsluiten en om te vormen tot een duurzame woonwijk. IVBO, de afvalintercommunale voor Brugge en Ommeland, baat al sinds 1982 een afstandsverwarmingsnet uit met de warmte die vrijkomt bij het verwerken van huishoudelijk afval. Via een nieuw warmtenet van 450 meter dat afgetakt wordt vanaf een van de hoofdaders van dat ondergrondse buizennetwerk staat de aanleg van een nieuw lokaal net van 4500 kiloWatt gepland in de driehoek tussen de Sint-Pietersplas, de Blankenbergse Steenweg en Oostendse Steenweg.

Het eerste project dat zal aansluiten op het nieuwe warmtenet, Residentie Sandweghe, omvat de bouw van 70 één-, twee- of driekamerappartementen en vijf commerciële ruimtes, goed voor een geïnstalleerd vermogen van 550 kiloWatt. Dat er voor de verwarming van de eenheden gekozen wordt voor een warmtenet in plaats van aardgas past volledig binnen het duurzame karakter van het vastgoedproject. Zo wordt er naast groene warmte ook gebruik gemaakt van zonnepanelen, doorgedreven isolatie en vernieuwende bouwtechnieken. Hierdoor zijn alle appartementen Bijna Energie Neutraal.

Toekomstplannen

Eerder werd ook al voor de sociale woonwijk Duivekeet en het aangrenzende vastgoedproject Blauwe Torenpoort op Sint-Pieters een aansluiting op het warmtenet van IVBO voorzien. De levering van groene warmte in deze twee wijken levert een geschatte besparing op van 160 ton CO2 per jaar, terwijl Sandweghe resulteert in een CO2-besparing van 70 ton per jaar in vergelijking met een klassieke aardgasinstallatie. Het warmtenet van IVBO vormt zo een onmiskenbare schakel in het realiseren van de klimaatplannen van de stad Brugge om tegen 2020 20% minder CO2 uit te stoten. 

Jaarlijks verwerkt IVBO zo’n 175.000 ton huishoudelijk afval in haar installatie langs de Pathoekeweg in Brugge. De energie die daarbij vrijkomt wordt omgezet in elektriciteit, proceswarmte en warm water voor het warmtenet. Dat water wordt aan 120 graden Celcius via een ondergronds netwerk van ruim 20 kilometer aan goed geïsoleerde buizen tot bij verschillende afnemers vervoerd. Nadat de klant de nodige warmte via een lokale warmtewisselaar afgenomen heeft, keert het afgekoelde water via een retourleiding terug naar IVBO waar het vervolgens opnieuw verwarmd kan worden. Huidige afnemers van het warmtenet zijn onder meer het AZ Sint-Jan en het penitentiair complex van Brugge, drukkerij die Keure, Stock Vermeersch, Donaldson, woonzorgcentrum Herdershove en Rustenburg.

PZC gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement