Volledig scherm
© BELGA

23 transmigranten per toeval aangetroffen in koelwagen in Zeebrugge: “Moeten er eerst doden vallen voor er iets verandert?”

Net buiten de haven van Zeebrugge zijn donderdagvoormiddag 23 transmigranten gevonden in een koelwagen. Dat bevestigt de federale politie. “Niemand van de gevonden personen is in levensgevaar”, zegt een woordvoerster. West-Vlaams gouverneur Carl Deacluwé ijvert voor extra maatregelen. “Moeten er eerst doden vallen? We zijn in enkele dagen tijd twee keer door het oog van de naald gekropen. Er moeten veranderingen komen”, zegt Decaluwé. 

De 23 transmigranten zijn aangetroffen bij het overladen in de transportzone vlak buiten het havengebied in een gesloten container waar de temperatuur niet hoger klom dan twee graden. Het gaat om Eritreeërs en Soedanezen, onder wie drie vrouwen. Er zijn geen kinderen bij en niemand van de gevonden personen is in levensgevaar. Volgens de federale politie probeerden de transmigranten via de koelwagen in Groot-Brittannië te geraken. Minister van Binnenlandse Zaken en Veiligheid Pieter De Crem (CD&V) zei donderdagnamiddag in het federaal parlement dat de politie het traject van de koelwagen heeft kunnen achterhalen. De 23 slachtoffers zouden in Borgworm zijn ingestapt in een Hongaarse koelwagen met bestemming Groot-Brittannië.

Extra controles

West-Vlaams gouverneur Carl Decaluwé is naar eigen zeggen ‘pissig’ nadat hij het nieuws vernam. “Eerst hadden we De Panne, nu Zeebrugge. We zijn tweemaal door het oog van de naald gekropen”, aldus Decaluwé. De 23 transmigranten in de koelcontainer werden per toeval ontdekt toen een deel van de lading moest overgeladen worden. 

Quote

In de UK slagen ze erin om alle koelcontai­ners te controle­ren voor vertrek. Waarom kan dat bij ons niet?

West-Vlaams gouverneur Carl Decaluwé

“Wat als dat niet moest gebeuren? Dan waren die mensen gewoon richting Groot-Brittannië vertrokken en waarschijnlijk gestorven. Zo kan het niet verder”, zegt de gouverneur. Hij pleit dan ook voor verscherpte controles en maatregelen. “In de UK slagen ze erin om alle koelcontainers te controleren voor vertrek. Waarom kan dat bij ons niet? Moeten we wachten tot er doden vallen? Met het antwoord dat er onvoldoende werkkrachten zijn, neem ik niet langer genoegen”, besluit Carl Decaluwé. “Extra manschappen in de haven zijn meer dan ooit nodig.” Brugs burgemeester Dirk De fauw (CD&V) begrijpt het ongenoegen van de gouverneur, maar wijst er wel op dat de koelcontainer buiten het havengebied werd onderschept. “De transportzone is is principe voor iedereen toegankelijk en vormt in het verhaal van de haven een zwakke plek”, zegt De fauw. “We krijgen nu wel 1,5 miljoen euro aan Europese middelen om de beveiliging daar te versterken. Op korte termijn komen er onder andere camera’s. Al zou dat in dit geval weinig verschil hebben gemaakt, aangezien de transmigranten al voordien in de koelwagen werden gestoken”, aldus De fauw. 

Grote aantallen transmigranten

Bij het Brugs parket hebben ze ondertussen gereageerd op de ontdekking van de transmigranten. “Er is op vandaag geen enkele link tussen het Zeebrugs bedrijf waar de goederen tijdelijk dienden te worden gestockeerd, en het feit dat transmigranten werden aangetroffen in een koeltransport die op het betreffende bedrijf lading moest lossen”, zegt procureur Frank Demeester. “Na de eerste vaststellingen wordt uitgegaan van de hypothese dat de transmigranten in het koeltransport zijn gestopt in de regio van Waremme, vermoedelijk afgelopen nacht, waar de chauffeur zijn rust heeft genomen. Verder onderzoek zal dat moeten duidelijk maken.-De dossiers van alle personen zullen nu administratief worden afgehandeld, er zal gerechtelijke informatie worden verzameld, en zij zullen ter beschikking gesteld worden van de Dienst Vreemdelingenzaken. Concreet betekent dit incident wel dat West-Vlaanderen, en Zeebrugge in het bijzonder, geconfronteerd wordt met grote aantallen aan transmigranten, die initieel op een andere plaats in het land verblijven of hun laatste reis naar het Verenigd Koninkrijk starten.

“Het is belangrijk, maar dat spreekt voor zich, dat in België overal grote aandacht wordt besteed aan de problematiek van de mensensmokkel. De afgelopen tijd wordt vastgesteld dat mensensmokkelaars ook parkings in het zuiden van het land tot hun actieterrein gaan rekenen en van daaruit gaan smokkelen. Zij screenen transporten in de mate van het mogelijke, en beslissen vaak pas na lange tijd welke vrachtwagen of koeltransport geschikt is”, zegt Frank Demeester. “Slachtoffers die in Zeebrugge in een bedrijf uit een transport worden gehaald, zijn reeds slachtoffer op het ogenblik dat zij op een andere plaats in het land in een transport worden gestopt.”De scheepvaartpolitie zal proberen om via de transmigranten zoveel mogelijk informatie te verzamelen omtrent de mensensmokkelaars die rond Waremme actief zijn, al is het niet uitgesloten dat de transmigranten geen enkele informatie gaan prijsgeven.

 1. Twee honden sterven door vergiftiging na wandeling in park, baasje is ontroostbaar: “Wilfon gaf me nog twee likjes, zuchtte en sloot dan de ogen”

  Twee honden sterven door vergifti­ging na wandeling in park, baasje is ontroost­baar: “Wilfon gaf me nog twee likjes, zuchtte en sloot dan de ogen”

  Patricia Vansevenant (45) uit Brugge is ontroostbaar nadat haar twee honden Radja en Wilfon stierven door vergiftiging, na een wandeling in park Hof de Jonge in Kristus-Koning. De twee jonge boerboels, een Zuid-Afrikaans ras, overleden amper zes uur van elkaar. “Ik beschouwde mijn honden als mijn kinderen. Er is een dierenbeul aan het werk en ik moet andere baasjes waarschuwen”, getuigt Patricia vol verdriet.
 2. Brugse brandweer deelt gratis rookmelders uit na twee nachtelijke branden waarbij kinderen per toeval ramp voorkomen: “Voor 20 euro kun je al levens redden”

  Brugse brandweer deelt gratis rookmel­ders uit na twee nachtelij­ke branden waarbij kinderen per toeval ramp voorkomen: “Voor 20 euro kun je al levens redden”

  De Brugse brandweer heeft zaterdag honderd gratis rookmelders uitgedeeld in een woonwijk waar eerder deze week een brand heeft gewoed. De bewoonster merkte de rookontwikkeling pas op toen haar zoontje (5) begon te hoesten. Rookmelders had ze niet. Enkele dagen eerder gebeurde al iets gelijkaardigs in Torhout. “We willen mensen sensibiliseren. We kunnen het niet genoeg herhalen: rookmelders kunnen levens redden”, zegt brandweeradjudant Olivier Van Damme.
 3. Gezond eten in Brugge? Foodie Ellen Charlotte Marie deelt haar favoriete adresjes
  PREMIUM

  Gezond eten in Brugge? Foodie Ellen Charlotte Marie deelt haar favoriete adresjes

  De Brugse foodie en fotografe Ellen De Meulemeester, op sociale media beter bekend als Ellen Charlotte Marie, is ervan overtuigd: lekker én gezond eten kan perfect in haar eigen Brugge. Op vraag van Het Laatste Nieuws deelt ze haar favoriete adresjes voor een snelle hap, diner of ontbijt. En daar zitten verrassende keuzes tussen: “Er komen nog elke dag nieuwe, leuke zaken bij. Dat maakt het zo leuk.”