Er komen meer dan 140.000 mondmaskers uit China naar West-Vlaanderen.
Volledig scherm
Er komen meer dan 140.000 mondmaskers uit China naar West-Vlaanderen. © Geert De Rycke

140.000 gratis mondmaskers, 50.000 euro voor opvang van daklozen en nog veel meer: West-Vlaanderen neemt actie om coronacrisis aan te pakken

De provincie West-Vlaanderen neemt een eerste pakket acties om de gevolgen van de coronacrisis aan te pakken. In haar zitting van donderdag zijn maatregelen en solidariteitsacties voor een bedrag van 600.000 euro goedgekeurd. Wij sommen ze overzichtelijk voor u op.

140.800 gratis mondmaskers uit Zhejiang

West-Vlaanderen heeft al ruim twintig jaar goede contacten met de Chinese provincie Zhejiang en haar gouverneur Yuan Jiajun. Dankzij het opgebouwde netwerk van lokale verenigingen en bedrijven komen 140.800 gratis mondmaskers, waaronder N95-maskers en chirurgische maskers, naar West-Vlaanderen. De mondmaskers zullen verdeeld worden in de zorgsector bij de groepen waar de nood het hoogst is. 

300.000 euro voor de opvang van daklozen, kansarmen en de woonzorgcentra

Er gaat 50.000 euro naar bijkomende capaciteit voor de opvang van daklozen in de regio’s Roeselare, Kortrijk, Brugge en Oostende. De organisaties die hiervoor instaan, hebben het momenteel extra moeilijk om ‘social distancing’ te waarborgen binnen hun huidige opvangcapaciteit. 250.000 euro is bestemd voor het Streekfonds West-Vlaanderen (Koning Boudewijnstichting) voor de ondersteuning van woonzorgcentra en kleinschalige organisaties die strijden tegen armoede om bijvoorbeeld zorg-, omkaderings- en communicatienoden te lenigen.

Provinciebelastingen worden later geïnd

De provincie komt tegemoet aan alle West-Vlamingen die de komende maanden voor een financieel moeilijke periode staan. Er zullen geen herinneringen, aanmaningen en dwangschriften voor het innen van de provinciebelasting gestuurd worden voor september. Ook aanslagbiljetten voor belastingen voor gezinnen, bedrijven en tweedeverblijven zullen pas aan het einde van de zomer verzonden worden. De provincie onderzoekt relance-mogelijkheden.

300.000 euro voor humanitaire noodhulp

De deputatie maakt 300.000 euro vrij voor humanitaire noodhulp in het buitenland. Hiervan is 75.000 euro bestemd voor ondersteuning van ngo’s voor hun werking in de vluchtelingenkampen op de Griekse eilanden. 225.000 euro gaat naar organisaties die in het verleden al werden ondersteund en nu omwille van de crisis met extra uitdagingen en noden worden geconfronteerd.