Volledig scherm
Ronald Kustermans bijt het spits af in de rol van voorzitter van de 'Club van lelijke en lompe mensen' bij de eerste voorronde van de Grôtste Mââuwert van ut Kielegat in het Bierreclamemuseum. © Pix4Profs | Joris Knapen

Wie wordt de Grôtste Mââuwert van ut Kielegat?

Een gezellig gevuld Bierreclamemuseum vormde gisteravond het decor van de eerste voorronde van de Grôtste Mââuwert van ut Kielegat, de jaarlijkse tonpraat-wedstrijd in Breda.

Sinds de tonpraat-, buut-, mauw-, sauwelavond (de term verschilt per regio) vijftien jaar geleden nieuw leven kreeg ingeblazen, waren er nog niet eerder meer inschrijvingen dan dat er tijdens de finale op kunnen treden. Vandaar dat de organisatie besloot tot het invoeren van de voorronden.

Voor Frans Schoester, het afgelopen anderhalve decennium de drijvende kracht achter de mââuwavonden, een bijzonder succes in het laatste jaar dat hij zijn huidige rol vervult. ,,Ik denk dat we in de loop der jaren een goed netwerk opgebouwd hebben met z'n allen'', geeft hij als verklaring voor de toename van het aantal deelnemers.

Lelijke mensen

Ronald Kustermans bijt het spits af in de rol van voorzitter van de ‘Club van lelijke en lompe mensen'. ,,Maar als ik zo om me heen kijk, hadden ze iedereen die rol wel kunnen geven'', zet hij de toon.

Hersenbloeding

Een warm applaus bij de opkomst van 'eeuwige pechvogel' Jan Doedel, een alias van Ronald Huismans. Gezeten in zijn rolstoel liet hij zich als lamme door een blinde naar zijn ton begeleiden. ,,Het ergste was dat hij er ook op stond om hier naartoe te rijden'', begint hij. ,,En hij ziet niks, dus ik heb wat afgezien.'' 

Later vertelt Doedel hoe hij maar liefst zeven ingrepen had in de eerste paar minuten van zijn rijexamen. ,,En dat was dan nog bij de theorie.'' Voor Huismans, in het verleden meervoudig deelnemer en winnaar van de mauwavonden, vormde zijn optreden een terugkeer naar 'de ton' sinds hij twee jaar geleden werd getroffen door een hersenbloeding.

Voorrondes

In totaal kregen de bezoekers deze eerste voorronde vijf mââuwers voorgeschoteld. Hoewel er aanvankelijk 15 aanmeldingen waren, kreeg de organisatie te kampen met enkele ziekmeldingen. Wie er op zondag 24 februari gaan strijden om de titel Grôtste Mââuwert van ut Kielegat, is pas na woensdagavond bekend, als ook de zeven andere deelnemers aan de voorrondes aan de beurt zijn geweest.