Boa's bij de Nieuwe Prinsenkade in Breda.
Volledig scherm
Boa's bij de Nieuwe Prinsenkade in Breda. © foto handhaving Breda

Vuistslag voor Bredase boa, handhavers dringen opnieuw aan op wapenstok en pepperspray

BREDA - De noodzaak voor de Bredase handhavers  om zich beter kunnen verdedigen is dit weekend nogmaals onderstreept door een incident op de Nieuwe Prinsenkade. Daar kreeg een bijzondere opsporingsambtenaar  een gebalde vuist in zijn gezicht.

“Hoe lang moet dit nog doorgaan?” vragen de boa's zich op hun Instagram-pagina. “We kunnen ons op zulke momenten niet verdedigen. Het college staat achter ons, maar nu het ministerie nog.”

Sinds vorige week zijn er extra handhavers tijdens de uitgaansnachten in het weekend. Boa's bemannen onder meer de taxistandplaats bij de Nieuwe Prinsenkade. 

Beledigd

In de nacht van vrijdag op zaterdag werden verschillende taxichauffeurs beledigd door dronken man. De boa's spraken hem aan op zijn gedrag, maar de man werkte niet mee en hij werd op de bon geslingerd voor het verstoren van de openbare orde. “Hij wilde niet vertrekken en een groep vrienden besloot zich ermee te bemoeien", aldus de boa's.

Gebalde vuist

Ze besloten assistentie in te roepen. “Direct hierna sloeg de verdachte een van de handhavers met een gebalde vuist in zijn gezicht.” Politie en boa's hebben de man, die zich verzette, aangehouden. Omdat verschillende omstanders zich met de aanhouding bemoeiden, zijn politiehonden ingezet en heeft de politie meerdere aanhoudingen verricht. 

Voor de Bredase boa's was het incident in het weekend aanleiding opnieuw aan te dringen op extra uitrusting om zichzelf beter te kunnen verdedigen. “Op dit moment missen wij dit echt", schrijven ze in hun noodkreet op Instagram.

Pepperspray en wapenstok

In de gemeente Breda loopt nu de discussie of de boa's met pepperspray en wapenstok moeten worden uitgerust. Een meerderheid van de gemeenteraad twijfelt, terwijl burgemeester en wethouders juist willen deelnemen aan een experiment dat het ministerie van Justitie en Veiligheid gaat opzetten.