Volledig scherm
Aan zijn gevel hing Evert Jakobs een bordje met de inofficiële naam voor het aardedonkere pad tussen Veldstraat en randweg in Zundert. Genoemd naar Jules de Corte, de blinde zanger. © Evert Jakobs

Verlichting voor 'Juulpad’ in Zundert

ZUNDERT - Er komt verlichting bij het ‘Juulpad’, het weggetje dat in Zundert tussen de nieuwe randweg en de Veldstraat loopt. Dat hebben burgemeester en wethouders van Zundert onlangs beslist.

Het is een beslissing waar met name Zundertenaar Evert Jakobs erg blij mee is. Al sinds hij in 2017 in de Veldstraat kwam wonen, maakt hij zich hard voor het opkalefateren van het klinkerweggetje naast zijn woning.

Aardedonker 

Het viel hem destijds al meteen op dat het pad veel wordt gebruikt. ,,Er rijden dagelijks honderden fietsers en bromfietsers. Veel kinderen. Ook kleine. Zij pendelen naar de school in Klein-Zundert.” Ondanks de drukte: ,,Lag het pad er enorm onverzorgd bij. Bovendien was het er aardedonker.”

Vanwege het feit dat je er na zonsondergang geen hand voor ogen zag, noemde Jakobs het weggetje het ‘Juul de Kortere pad’. Naar de blinde zanger Jules de Corte.

Onderhoud 

Jakobs: ,,Omdat ik me stoorde aan het slechte onderhoud, begon ik in 2017 zelf de modder en het onkruid te verwijderen. Tot ik dacht: eigenlijk moet de gemeente dat doen. Kan die gelijk verlichting aanbrengen.”

Van de noodzaak onderhoud, kon Jakobs de gemeente Zundert overtuigen. ,,Het pad werd opgenomen in onderhoudsplannen, waardoor op gezette tijden de plantsoenendienst en veegwagens langskomen.” Maar de verlichting? ,,Daar wilde de gemeente heel lang niet aan.”

Fietsroute 

Die had bij de aanleg van de Beeklaan, de nieuwe randweg, en de daarbij behorende fietsbrug, bedacht dat fietsers voortaan via een nieuw fietspad en De Brug naar de Zundertse dorpskern moesten rijden. Dat de fietsers liever afstaken via het Juulpad, was niet de bedoeling.

Toch: ,,Wilde de gemeente het weggetje ook niet afsluiten.” Sterker: een stukje ontbrekende verharding aan de kant van het nieuwe fietspad, werd extra aangebracht. ,,Dit op verzoek van de bond voor minder validen. Zij wilden gebruik kunnen blijven maken van de korte doorsteek naar de Veldstraat.”

Veiligheid 

Jakobs kreeg aanvankelijk steeds opnieuw de klep op de neus. Zundert wilde het pad niet verlichten. Jakobs hield vol, riep een Facebookpagina in het leven, hield een enquête in zijn omgeving. Eén en ander overtuigde uiteindelijk wethouder Patrick Kok. ,,Hij stelde vast dat ondanks de nieuwe fietsroute, Zundertenaren massaal kiezen voor het Juulpad. En dat het, zoals de omwonenden beweren, in het donker geen veilige route is”, aldus een woordvoerster van de gemeente.

Vandaar de beslissing de verlichting aan te brengen. De lampen komen na de zomervakantie. Wanneer precies hangt af van de levertijd van de lichtmasten. Zundert heeft er een bedrag van 12.500 euro voor gereserveerd.