Volledig scherm
De laad- en losruimte van popzaal Mezz in Breda wordt aan de achterkant uitgebreid met een opslagruimte, die geïntegreerd wordt in het landschap door er een groene heuvel over heen aan te leggen. De beplanting zal iets ruiger worden dan op de tekening, om mensen te ontmoedigen op de heuvel te klimmen. © Design Erick van Egeraat

Verbouwing Mezz kan in de knel komen door bezwaren

BREDA - In de nieuwe foyer van poppodium Mezz in Breda worden geen optredens gehouden. Ook gaat de gemeente bekijken of de geplande uitbreiding van het gebouw nog enigszins aangepast kan worden. 

Dat zijn enkele uitkomsten van een zitting die dinsdag werd gehouden bij de commissie bezwaarschriften van de gemeente. De gemeente heeft eind 2018 een vergunning voor de verbouwing van Mezz afgegeven, maar diverse omwonenden hebben daar bezwaar tegen gemaakt. Hun zorgen uitten ze dinsdag bij de commissie.

Programma

De gemeente (eigenaar van het gebouw) en Mezz (huurder) zijn er veel aan gelegen dat de bezwaren snel weg worden weggenomen. Want als de procedure te lang duurt, kan de verbouwing niet starten in april. Mezz heeft ondertussen de ‘zomerstop’  al verlengd, waardoor er dit jaar van april tot en met september geen programma is. Wordt de verbouwing uitgesteld, dan is het lastig om alsnog een programma samen te stellen voor het voorjaar. Bovendien is de kans groot dat de verbouwing dan pas medio 2020 plaatsvindt. Want als Mezz in de herfst/winter een half jaar dicht moet, scheelt dat veel inkomsten. 

De verbouwing van Mezz houdt onder meer in dat de grote zaal een nieuwe inrichting krijgt. Dat onderdeel staat niet ter discussie. Het zijn met name de uitbreiding van de laad- en losruimte en de nieuwe, grote foyer (die op de plek komt van de oefenruimtes) die de omwonenden zorgen baren.

Foyer

“Mezz wil meer bezoekers en de foyer daar ook voor gebruiken. Als daar stroboscopisch licht en optredens komen, betekent dat overlast,” aldus omwonende Henk Smid. Volgens vertegenwoordigers van de gemeente (en een verklaring van de Mezz-directie) komen daar echter geen optredens. Om omwonenden gerust te stellen zal dat expliciet worden opgenomen in de vergunning, werd dinsdag toegezegd. 

Aan de zijkant komt een grote opslagruimte tegen de laad- en losruimte aan. Die uitbreiding wordt weggewerkt in een groene heuvel met enkele lichtkoepels. “Je kunt het wel een heuvel noemen, maar het is wel degelijk bebouwing, waardoor de parkachtige omgeving wordt aangetast,” aldus omwonende Piet Snoodijk. Hij en zijn buren vrezen bovendien dat de ‘heuvel’ extra aantrekkingskracht heeft op hangjongeren. 

Ruige beplanting

Projectleider Peter Arends zei dat er juist extra veel zorg aan die uitbreiding is besteed, zodat die in de groene omgeving past. “En er komt veel ruige beplanting waardoor het niet uitnodigt om op die heuvel te klimmen.” Desalniettemin zeiden Arendse en zijn collega’s van de gemeente te gaan overleggen met de architect om te kijken of er nog een en ander verbeterd kan worden. Ook komt er een informatieavond voor omwonenden.