Volledig scherm
© ANP XTRA

Uitspraak rechter: geen grote bedragen op rekening verslaafden

De vergoedingen voor behandelingen  van mensen met een verslaving blijven ook in de toekomst op de rekening van de zorgaanbieder gestort worden en niet op die van de verslaafde.  

Dat heeft de rechter beslist naar aanleiding van een kort geding dat vier instellingen voor verslavingszorg tegen CZ en Menzis hadden ingediend. Deze zorgaanbieders wilden het vergoedingensysteem voor behandelingen wijzigen. De vergoeding zou voortaan niet meer naar de zorgaanbieder worden overgemaakt maar op de rekening van de cliënt worden gestort. 

Verleiding

Dat pikten de instellingen niet en spanden een kort geding aan. Ze vreesden dat hun cliënten de verleiding niet zouden kunnen weerstaan als ze plotseling de beschikking zouden krijgen over grote sommen geld en de vergoeding niet zouden overmaken aan de instellingen, maar voor eigen gebruik zouden aanwenden.

Niet-gecontracteerde aanbieders

De verzekeraars wilden het vergoedingensysteem voor zorgaanbieders waarmee ze geen contract hadden afgesloten,wijzigen omdat bij deze zogeheten niet-gecontracteerde aanbieders de kosten de afgelopen jaren flink zouden zijn gestegen. ,,Veel meer dan bij aanbieders waarmee we wel een contract hebben. Daarom de keuze om de vergoeding eerst aan de cliënt over te maken zodat die kan zien wat de zorgaanbieder declareert.’‘’, zegt CZ-woordvoerster Marie-José van Gardingen.

Alternatief systeem

Maar daar steekt de rechter dus een stokje voor. Toch zegt CZ  tevreden te zijn met de uitspraak. Want uit het vonnis blijkt dat de zorgverzekeraars wel een ander systeem mogen gaan toepassen waardoor ze meer greep op de gedeclareerde kosten van niet-gecontracteerde aanbieders krijgen. Dat systeem, wat onder andere Zilveren Kruis al hanteert, komt er op neer dat de zorgverstrekker voortaan zijn declaratie naar de cliënt stuurt en die vervolgens zijn verzekeraar machtigt om het bedrag over te maken op de rekening van de verstrekker. 

‘Gematigd positief‘

Van Gardingen: ,,Daarmee ziet de cliënt toch wat er allemaal gedeclareerd wordt en dat wilden we‘’, aldus de CZ-woordvoerster die niet verwacht dat de zorgverzekeraar beroep zal aantekenen tegen de uitspraak. Ook de verslavingsorganisaties die het geding hadden aangespannen, kunnen leven met de uitspraak. ,,Ik ben gematigd positief’’, zegt hun advocaat Koen Mous. 

Minder tevreden  is bestuurder Anton van de Ven van GGZ in Balans, een instelling voor de geestelijke gezondheidszorg met vestigingen in Breda, Eindhoven en Rotterdam. Ook deze instelling kreeg van CZ te horen dat vergoedingen voor behandeling voortaan aan de cliënt zouden worden overgemaakt en niet meer naar GGZ in Balans. 

Cliënten weigeren

Van de Ven besloot daarop voortaan geen nieuwe cliënten van CZ meer aan te nemen omdat zo zegt hij zelf, het cliëntenbestand van GGZ in Balans overwegend uit kwetsbare mensen bestaat waarvan er veel financiële problemen hebben. Inmiddels, zegt Van de Ven, heeft hij al  vijftien mensen geweigerd.  En dat zal hij blijven doen omdat de uitspraak van de rechter alleen van toepassing is op de verslavingszorg. Voor de geestelijke gezondheidszorg zet CZ - zo laat ze weten - het nieuwe vergoedingensysteem gewoon door.