Volledig scherm
Ploegendienst 2018 © Freek de Swart

Uitspraak kort geding: dancefestival Ploegendienst bij Galderse Meren kan doorgaan

UpdateBREDA - De rechter heeft vanmiddag het verzoek om dancefestival Ploegendienst bij de Galderse Meren komende zaterdag niet door te laten gaan afgewezen. Het verzoek kwam van de West Brabantse Vogelwerkgroep die vreest voor de vogels in het gebied; het is broedseizoen.

Voorzitter Bert van de Haar van de vogelwerkgroep laat in een eerste reactie op de uitspraak van de voorzieningenrechter weten: ,,De uitspraak is volgens ons in tegenspraak met het evenementenbeleid. Maar in de ogen van de rechter zijn er voldoende ecologische onderbouwingen vanuit de organisatie dat er geen schade zal ontstaan. En omdat wij geen tegenrapport hebben ingediend is dat voor haar maatgevend geweest.”

Geluid

De vogelwerkgroep had donderdagmiddag het kort geding aangespannen uit vrees voor onomkeerbare schade ‘die niet hersteld kan worden in een bezwaarprocedure achteraf’. De groep richtte zich vooral geluid: ,,Ondanks langdurig aandringen om aan de volumeknoppen te draaien, zodat het geluid niet verstorend zal werken op de vogels in het gebied die in hun broedseizoen zitten, is hier niet op gereageerd.” 

Natuurplein

Wethouder Daan Quaars (VVD) laat weten blij te zijn met de uitspraak. Maar hij zegt toch ook wel verrast te zijn op het kort geding omdat hij met Natuurplein de Baronie, waar diezelfde Van de Haar secretaris van is, en organisator Kairos Events vorige week nu juist dacht afspraken te hebben gemaakt, ook over natuurcompensatie. ,,Ik heb geprobeerd er met alle partijen uit te komen. We hebben de belangen afgewogen. Een festival kan alleen op basis van een ecologisch onderzoek plaatsvinden. We kijken er in het vervolg gezamenlijk naar op welke data wel of geen festival kan plaatsvinden. Als er vogels broeden in het gebied, kan dat dus niet.” 

Buiten broedseizoen

In die zin is het volgens Quaars de laatste keer dat het festival bij de Galderse Meren wordt gehouden in het broedseizoen. Quaars over geluid: ,,Er zijn eisen gesteld aan het geluidsniveau in de omgevingsvergunning. Er wordt daarop gehandhaafd door de Omgevingsdienst.”

Het compromis tussen de partijen is volgens Van de Haar niet zwart op wit gezet. De wethouder bestrijdt dat: ,,We hebben de afspraken op papier staan.” Het was nu niet Natuurplein die naar de rechter stapte, maar de vogelwerkgroep, Van de Haar: ,,Op korte termijn was dit niet te organiseren voor Natuurplein, voor de vogelwerkgroep wel.” Het is de derde keer dat Ploegendienst bij de Galderse Meren wordt gehouden, het evenement trekt zo'n 8.000 bezoekers. De gemeente heeft een vergunning verleend op basis ook van diverse onderzoeken door de organisator naar effecten op flora en fauna.

  1. Bredase uitvinding ‘Kaplock’ veilige oplossing in onbewaakte garderobe
    PREMIUM
    video

    Bredase uitvinding ‘Kaplock’ veilige oplossing in onbewaakte garderobe

    BREDA - Een onbewaakte en toch veilige garderobe in de kroeg middels een ogenschijnlijk simpele uitvinding. Een kapstok met een slotje, ter voorkoming van diefstal: Bredanaars Willem Pennings (25) en Dhargyäl van Oorschot (27) zijn volop bezig hun Kaplock uit te rollen. Vrijdagavond openden ze in de cafés Shots en Nassau in Breda hun uitvinding. ,,Gisteren hingen ze stiekem al in Nassau. De reacties waren super enthousiast", ervoer Pennings.