De Bredase architect Bunnik liet zich inspireren door de toren van de protestantse kerk die ook in 1944 werd opgeblazen maar niet is herbouwd. De spitsen zijn bijna identiek.
Volledig scherm
PREMIUM
De Bredase architect Bunnik liet zich inspireren door de toren van de protestantse kerk die ook in 1944 werd opgeblazen maar niet is herbouwd. De spitsen zijn bijna identiek. © Archief Harmonie Chaam

Twee aannemers, leidekkers, een smid en timmerlui restaureren de torenspits van Chaam

CHAAM - Wie naar Chaam rijdt valt het meteen op dat de kerktoren van de katholieke kerk in de steigers staat. De storm op zondag 10 maart 2019 sloeg een gat in de ui, de bekroning, van de torenspits. 

“Om die te restaureren moesten we een steiger laten bouwen en omdat die steiger er toch staat hebben we meteen de hele torenspits opgeknapt", zegt Ine Ultee van het parochiebestuur. Zowel de torenspits als de ui krijgen nieuwe natuurstenen leien. Het getik van het bevestigen van de leien is goed te horen in het dorp. Ultee: "De houten constructie van de ui bleek bij nader onderzoek door houtrot verzwakt te zijn. Er werden vijf spantconstructies vervangen."