Sprankje licht voor geplaagde Zundertse welzijnsorganisatie SWZ
ZUNDERT - Het is niet ondenkbaar dat de Stichting Welzijn Zundert (SWZ) extra tijd en geld krijgt om uit de acute problemen te komen. Dat bleek dinsdagavond tijdens de politieke Rondevergadering.
Delen per e-mail
Eén en ander kwam aan het rollen na inspraak van René Disseldorp, voorzitter van SWZ. Indringend legde hij de politici nog eens uit hoe, door een halvering van de subsidie, zijn stichting in grote problemen is gekomen.
Projectsubsidies
Zundert besloot vorig jaar op een nieuwe manier het welzijnswerk te financieren. In plaats van een algemene subsidie aan een organisatie, steunt Zundert voortaan specifieke projecten die ook door anderen dan SWZ kunnen worden uitgevoerd.
Op 9 december werd duidelijk SWZ bij de verdeling van de projectsubsidies nogal eens buiten de boot viel. SWZ wijt dat zelf onder meer aan de omvang van de organisatie, ,,We zijn heel lokaal, klein, waardoor het, vanwege onze relatief hoge overheadkosten, moeilijk is te concurreren met grote spelers als Surplus”, merkte directeur Ankie de Hoon onlangs op.
Onthoofd
SWZ zag de inkomsten halveren, waardoor: ,,We als het ware zijn onthoofd”, aldus Disseldorp dinsdag. Een faillissement is vrijwel onafwendbaar, maar zeer onwenselijk. Een fusie met grote broer Surplus zou een oplossing kunnen zijn. Weliswaar verliest Zundert dan de korte lijntjes met de cliënten en vrijwilligers, maar het is beter dan een hard eind.
Inmiddels heeft SWZ zelfs al gesprekken gevoerd met Surplus. ,,Maar”, zei Disseldorp: ,,We hebben het college gevraagd om ons een half jaar de tijd en 63.000 euro te geven om zacht te kunnen landen.”
Zachte landing
Dat is nodig om samen met Surplus uit te kunnen zoeken hoe een overgang naar een nieuwe organisatie de minste gevolgen heeft voor de zes medewerkers, de 136 vrijwilligers en niet op de laatste plaats voor de honderden cliënten van SWZ. Wethouder Twan Zopfi meldde dinsdag dat het college SWZ zo'n zachte landing gunt.
Neemt niet weg dat SWZ, zo bleek uit de inspraak van Disseldorp, het liefst ziet dat de Zundertse politiek alles nog eens goed bekijkt en het college vraagt om SWZ alsnog te redden. Al zijn de subsidies, zoals Dorpsbelangen nog eens meldde, onherroepelijk.
Ondanks dat (en al kost het extra tijd) kondigde OPZ aan om SWZ op de politieke agenda van februari te plaatsen.
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
Broodtrommel met speed leidt politie niet om de tuin: drie arrestaties na drugsvondst in woning
BREDA - In een woning aan de Bontwerkerstraat in Breda heeft de politie maandagavond diverse soft- en harddrugs aangetroffen. Twee mannen (24 en 50 jaar) en een 65-jarige vrouw zijn aangehouden. Zij bevonden zich op dat moment in de woning. -
PREMIUM
Papier, bedden, banken, stofzuigers: afvalcoaches Breda zoeken het probleem achter de dumpingen
BREDA - Drie afvalcoaches, ondersteund door drie speciale afvalboa’s, gaan in Breda de straat op. Papier, bedden, banken, stofzuigers… Ze komen van alles tegen. ‘Daarom ga ik de wijk in, om uit te zoeken wat het probleem achter dit soort dumpingen is.’ -
PREMIUM
Uren in de rij voor het milieustation in Breda, en dat wordt niet beter: ‘Het is niet te doen daar’
BREDA - ,,Het is niet te doen daar. Al meerdere malen heb ik rechtsomkeert gemaakt. Juist in deze rotperiode bedenkt de gemeente Breda om 25 euro te innen als je het grof afval wilt laten ophalen. Als je dan na 1 februari nog niet doorhebt dat dit niet werkt, dan heb je het naar mijn mening over steenezelbeleid.’’ -
Ben de Vugt (63) vertrekt bij Podium Bloos: ‘Tijd voor nieuwe generatie’
BREDA – Directeur Ben de Vugt neemt na de zomer afscheid van Podium Bloos, de culturele broedplaats aan de Speelhuislaan in Breda. De Vugt vindt het na 18 jaar het juiste moment om het stokje over te dragen. Podium Bloos is de komende jaren verzekerd van financiële middelen en het cultuurcluster Klavers Jansen, waar het podium een sleutelrol speelt, ondergaat de komende tijd na jaren van discussie een vernieuwingsslag. -
PREMIUMColumn
Van rigide regeltjes worden Bredanaars opstandig
Een Bredanaar is tegenwoordig een wandelende boete in wording. Als je naar buiten gaat, moet je oppassen. Je wordt van alle kanten in de gaten gehouden door camera's, boa's, scanauto’s en luchtfoto's.
-
Het regent boetes bij Galderse Meren. Zelfs de reddingsbrigade wordt belaagd bij het redden van drenkelingen
BREDA - In de afgelopen drie jaar zijn er rondom de Galderse Meren 252 boetes uitgedeeld. Ook hebben handhavers 156 ‘officiële waarschuwingen’ gegeven aan mensen die zich niet aan de regels hielden. -
Slimme software Breda discrimineert niet, zegt gemeente: ‘Enkel info over buurten en wijken’
BREDA - De gemeente Breda gebruikt slimme algoritmes, maar alleen om te voorspellen welke buurten het risico lopen om er in de toekomst op achteruit te gaan. De ontdekkingen die worden gedaan met dit soort intelligente computerprogramma’s zullen nooit herleidbaar zijn naar individuele Bredanaars. -
PREMIUM
‘Koning van de paarden’ Jan F. weer voor de rechter in Europees vleesfraudeschandaal
BREDA - Meermaals veroordeeld vleesfraudeur Jan F. (71) uit Breda verschijnt vrijdag (weer) voor de rechtbank in Breda voor zijn vermeende rol in het Europese paardenvleesschandaal. Justitie ziet hem als absolute hoofdrolspeler bij de fraude in 2012 en 2013.