Volledig scherm
© Getty Images/iStockphoto

Sociale hulp in Zundert wordt makkelijker te begrijpen

ZUNDERT - Het wordt voor inwoners van Zundert makkelijker om door te hebben wat voor hulp op sociaal gebied ze precies kunnen krijgen van de gemeente. Dat is dinsdag beslist tijdens de politieke behandeling van de begroting.

Zundert heeft, sinds het Rijk het sociale domein afstootte naar gemeenten, talloze sociale voorzieningen waar mensen die wat extra hulp nodig hebben een beroep op kunnen doen.

Door bomen bos niet zien

Hoewel dat vangnet er is, blijken nogal wat inwoners ‘door de bomen het bos niet te kunnen zien’. Ze weten niet goed wat er is en waar ze recht op hebben. Dat geldt nog eens extra voor mensen die niet goed kunnen lezen of schrijven. En voor inwoners die niet met de computer om kunnen gaan.

Voor een aantal politieke partijen was dat dinsdag aanleiding om aan de bel te trekken. Ze dienden een (unaniem aangenomen) motie in om het college te forceren de toegang tot het sociale domein flink te verbeteren. Er werd zelfs gepleit voor een speciale ‘procesregisseur’. Iemand die de weg in het sociale land kent en inwoners kan helpen.

Welwillende wethouder

De politiek vond een welwillende wethouder Twan Zopfi tegenover zich. Hij wil zeker werken aan een betere toegankelijkheid. Een speciale regisseur vindt hij niet nodig. Die regie moet worden ingebed in de werkwijze van de verantwoordelijke ambtenaren.