Schoolontbijt op basisschool Weerijs: ‘Je ziet kinderen nadenken hoe ze een boterham moeten eten’

videoBREDA - Bij basisschool de Weerijs in Breda stonden vanochtend diverse dingen op tafel: pindakaas, appelstroop, kaas, boterhammen en broodjes. De kleuterklassen deden mee met het nationaal schoolontbijt, een jaarlijkse actie die in het teken staat van gezond(er) eten. 

,,Ze zitten zo lief met elkaar te spelen, normaal zijn het hele stoere kereltjes", zegt Aletta Tielrooy, kleuterjuf, over vijf jongetjes die braaf naast elkaar hun boterham zitten te smeren. Sommige kinderen eten alleen komkommer, andere eten kaas met boterham in plaats van boterham met kaas. De kleuters zitten samen te ontbijten terwijl ze bediend worden door hun juffen. ,,Zo lekker!” roept een meisje terwijl ze stiekem pindakaas uit het bakje eet. 

De meeste kleuters ontbijten thuis ook, maar niet allemaal, zegt Tielrooy: ,,Je ziet sommige kinderen nadenken hoe ze een boterham moeten eten.”

Ze vindt het belangrijk dat ze gezond eten leren kennen: pindakaas, komkommer, kaas, appelstroop en bruine boterhammen in plaats van witte. ,,Maar juffrouw, appelstroop is toch niet gezond?” vraagt een meisje. ,,Er zit suiker in, dat klopt, maar er zitten ook appeltjes in. Dat is wel gezond!” zegt de juf.  

Volledig scherm
Kleuters proeven tuinkers tijdens het schoolontbijt op basisschool de Weerijs. © Pix4Profs/ Joyce van Belkom