Werk aan het riool van de Oude Vest.
Volledig scherm
Werk aan het riool van de Oude Vest. © Ramon Mangold/ Het Fotoburo

Riool gaat Bredanaars nog heel wat geld kosten

BREDA - Bredase huishoudens moeten op de lange duur veel meer gaan betalen voor het riool in hun stad. Nu kost de riolering gemiddeld zo’n 217 euro per jaar. Die prijs stijgt tot 383 euro in 2042, een prijsstijging van meer dan 75 procent.

Dat blijkt uit het Stedelijk Waterplan dat burgemeester en wethouders hebben opgesteld en dat donderdag voor het eerst aan de orde komt in de gemeenteraad.

Quote

Breda heeft 1300 kilometer aan riolering onder de grond zitten.

De komende vier jaar blijft de stijging van de rioolheffing beperkt tot ongeveer twee procent per jaar. Dat is ruwweg de inflatiecorrectie. Maar daarna gaat het hard, voorspellen de opstellers van het waterplan.

Nu geeft Breda 13 miljoen euro per jaar uit aan het onderhoud van het ondergrondse stelsel dat een lengte heeft van ongeveer 1300 kilometer.

Op dit moment heeft Breda zijn riool volgens het rapport ‘goed op orde’. Maar de druk neemt toe. Met name hoosbuien vormen een bedreiging. De huidige riolering is namelijk niet ontworpen voor de grote hoeveelheid water die tijdens zware regenval naar beneden komt.

Het aanpassen van de riolering is een dure aangelegenheid. Om de kosten niet meteen uit de pan te laten rijzen, hebben burgemeester en wethouders besloten om de afschrijvingstermijn te verlengen. Dat betekent dat een rioolbuis later wordt vervangen. Dat doet de gemeente onder meer door de bestaande riolering te relinen. Dat wil zeggen dat de binnenkant wordt versterkt met een soort plastic laag, waardoor de buis weer een tijdje mee kan.

Quote

Onze inwoners zullen moeten accepteren dat er wat vaker en langer water op straat staat.

Stedelijk Waterplan Breda

Maar het verlengen van de levensduur zal ook tot gevolg hebben dat er vaker water op straat blijft staan, aldus het rapport. Dat is een ongemak dat het college voor lief neemt. ,,We doen een beroep op het acceptatievermogen van mensen, bijvoorbeeld door hun rijgedrag aan te passen in ondergelopen straten’’, aldus het college. ,,Onze inwoners zullen moeten accepteren dat er wat vaker en langer water op straat staat.’’

Maar hoe dan ook, de bestaande riolering stamt voor een groot deel uit de jaren ‘50 en ’60. Die moet toch een keer worden vervangen. Uitgaande van een gemiddelde levensduur van zestig tot tachtig jaar betekent dit een vervangingspiek in de komende vijf tot tien jaar. Dat gaat in de papieren lopen. Het lijkt onvermijdelijk dat Bredase huishoudens daarvoor een keer de rekening gepresenteerd krijgen.

Stoom spuit in 2009 uit het riool tijdens ondergrondse onderhoudswerkzaamheden in de De Roy van Zuidewijnlaan in Breda.
Volledig scherm
Stoom spuit in 2009 uit het riool tijdens ondergrondse onderhoudswerkzaamheden in de De Roy van Zuidewijnlaan in Breda. © BN DeStem

Intussen heeft GroenLinks al vragen gesteld. Zo wil de fractie weten hoe lang de levensduur van het riool kan worden verlengd. Ook is raadslid Hilrieke Nauta benieuwd hoe groot de druk van hoosbuien op de riolering eigenlijk is.

Het is niet dat Breda het riool voor lief neemt. Er is geïnvesteerd in het opknappen van gemalen, terwijl het nog uit de Middeleeuwen stammende riool van de Oude Vest een grote onderhoudsbeurt heeft gekregen. Verder wordt in diverse wijken al gewerkt aan een rioolstelsel waar regenwater en afvalwater gescheiden worden afgevoerd.

Ook leent het riool zich goed voor milieuvriendelijke experimenten. Zo wordt bijvoorbeeld gewerkt aan het idee om toiletblokjes te gebruiken voor het binden van medicijnresten die door de wc worden gespoeld. Ook wordt onderzocht of de warmte die in het riool ontstaat kan worden teruggewonnen.