Riool gaat Bredanaars nog heel wat geld kosten
BREDA - Bredase huishoudens moeten op de lange duur veel meer gaan betalen voor het riool in hun stad. Nu kost de riolering gemiddeld zo’n 217 euro per jaar. Die prijs stijgt tot 383 euro in 2042, een prijsstijging van meer dan 75 procent.
Delen per e-mail
Dat blijkt uit het Stedelijk Waterplan dat burgemeester en wethouders hebben opgesteld en dat donderdag voor het eerst aan de orde komt in de gemeenteraad.
Breda heeft 1300 kilometer aan riolering onder de grond zitten.
De komende vier jaar blijft de stijging van de rioolheffing beperkt tot ongeveer twee procent per jaar. Dat is ruwweg de inflatiecorrectie. Maar daarna gaat het hard, voorspellen de opstellers van het waterplan.
Nu geeft Breda 13 miljoen euro per jaar uit aan het onderhoud van het ondergrondse stelsel dat een lengte heeft van ongeveer 1300 kilometer.
Op dit moment heeft Breda zijn riool volgens het rapport ‘goed op orde’. Maar de druk neemt toe. Met name hoosbuien vormen een bedreiging. De huidige riolering is namelijk niet ontworpen voor de grote hoeveelheid water die tijdens zware regenval naar beneden komt.
Het aanpassen van de riolering is een dure aangelegenheid. Om de kosten niet meteen uit de pan te laten rijzen, hebben burgemeester en wethouders besloten om de afschrijvingstermijn te verlengen. Dat betekent dat een rioolbuis later wordt vervangen. Dat doet de gemeente onder meer door de bestaande riolering te relinen. Dat wil zeggen dat de binnenkant wordt versterkt met een soort plastic laag, waardoor de buis weer een tijdje mee kan.
Onze inwoners zullen moeten accepteren dat er wat vaker en langer water op straat staat.
Maar het verlengen van de levensduur zal ook tot gevolg hebben dat er vaker water op straat blijft staan, aldus het rapport. Dat is een ongemak dat het college voor lief neemt. ,,We doen een beroep op het acceptatievermogen van mensen, bijvoorbeeld door hun rijgedrag aan te passen in ondergelopen straten’’, aldus het college. ,,Onze inwoners zullen moeten accepteren dat er wat vaker en langer water op straat staat.’’
Maar hoe dan ook, de bestaande riolering stamt voor een groot deel uit de jaren ‘50 en ’60. Die moet toch een keer worden vervangen. Uitgaande van een gemiddelde levensduur van zestig tot tachtig jaar betekent dit een vervangingspiek in de komende vijf tot tien jaar. Dat gaat in de papieren lopen. Het lijkt onvermijdelijk dat Bredase huishoudens daarvoor een keer de rekening gepresenteerd krijgen.
Intussen heeft GroenLinks al vragen gesteld. Zo wil de fractie weten hoe lang de levensduur van het riool kan worden verlengd. Ook is raadslid Hilrieke Nauta benieuwd hoe groot de druk van hoosbuien op de riolering eigenlijk is.
Het is niet dat Breda het riool voor lief neemt. Er is geïnvesteerd in het opknappen van gemalen, terwijl het nog uit de Middeleeuwen stammende riool van de Oude Vest een grote onderhoudsbeurt heeft gekregen. Verder wordt in diverse wijken al gewerkt aan een rioolstelsel waar regenwater en afvalwater gescheiden worden afgevoerd.
Ook leent het riool zich goed voor milieuvriendelijke experimenten. Zo wordt bijvoorbeeld gewerkt aan het idee om toiletblokjes te gebruiken voor het binden van medicijnresten die door de wc worden gespoeld. Ook wordt onderzocht of de warmte die in het riool ontstaat kan worden teruggewonnen.
Verder in het nieuws
-
Bredase realityster Alex Maas wint bokspartij van Temptation-rivaal
BREDA / ALMERE - Aan de vete tussen de Bredase realityster Alex Maas en zijn Temptation Island-rivaal Niels van der Zanden lijkt vooralsnog een einde gekomen. In Almere stonden de twee kemphanen vrijdagavond tegenover elkaar in de boksring, met Maas als winnaar. Hij sloeg Van der Zanden in de derde ronde naar de grond, waarna de partij was afgelopen. -
Streetart in Bredase St. Janstraat promoot Netflix-serie
BREDA - Hij staat er sinds deze week. Een rauw portret van een man. Groot op een bouwschutting in de Sint Janstraat in Breda. Een tatoeage met ‘Good Bye’ in een handpalm. Een 4 er vlak naast. -
Champions Trophy trok amper sponsors aan
BREDA - De Champions Trophy heeft de gemeente Breda meer gekost dan aanvankelijk was begroot. Dit komt met name door tegenvallende sponsorinkomsten. Dat blijkt uit een evaluatie die het college van B&W heeft laten maken. -
Auto en Flixbus botsen op A16 bij Breda
BREDA - Een bus en auto zijn vrijdag aan het eind van de middag op elkaar gebotst op de A16 ter hoogte van Breda. -
Vuurwerkverbod blijft in Breda voorlopig beperkt
BREDA - Bij de volgende jaarwisseling komen er mogelijk locaties in Breda die worden aangewezen voor het afsteken van vuurwerk, zonder dat er gelijk een algemeen vuurwerkverbod komt. Stapsgewijs zou dit in de toekomst kunnen leiden tot een systeem waarbij alléén nog op aangewezen plekken vuurwerk mag worden afgestoken.
-
Breda 15 februari: volle terrassen en lekker koel bier
BREDA- Terwijl in Friesland de rayonhoofden nog steeds in stilte hopen op een Elfstedentocht, zijn de terrassen in Breda gevuld met zonaanbidders. Het is 15 februari, hartje winter, maar in de Baroniestad is daar weinig van te merken. -
Altijd carnaval: Kielegatse narrenkop als tatoeage
BREDA - Kielegatter in hart en nieren, en sinds deze week ook óp lijf en in leden. Jasper Mol heeft de Kielegatse narrenkop op z'n been laten tatoeëren. Gewonnen, op de veiling van de carnavalsstichting. ,,Het is m'n eerste, maar grappig: ik denk nu al na over de volgende.” En iedere Kielegatter kan nu hetzelfde doen, en zo de Stichting Kielegat ondersteunen. -
KNVB: ‘Voetbalsport is geschaad door SC Hoge Vucht’
BREDA - Wethouder Daan Quaars (Sport) zegt door de KNVB op de hoogte te zijn gesteld van de beslissing om SC Hoge Vucht definitief te schorsen. Een echt oordeel wil hij hierover echter nog niet geven zonder eerst de onderbouwing van de tuchtcommissie te hebben gelezen.