Cees Engel eigenaar van Fort Oranje word gearresteerd als hij het terrein probeert op te komen.
Volledig scherm
Cees Engel eigenaar van Fort Oranje word gearresteerd als hij het terrein probeert op te komen. © Joyce van Belkom

Raad van State keurt gebiedsverboden Fort Oranje goed

DEN HAAG/RIJSBERGEN – Volgens de Raad van State was er niets mis met de tijdelijke gebiedsverboden die tijdens de ontruiming van Fort Oranje aan de campinguitbater en diens raadsman zijn opgelegd.

Dat oordeelt de Raad vandaag in hoger beroep op de bezwaren van campinguitbater Cees Engel en raadsman Jeroen Pols.

Volgens het hoogste bestuursrechtscollege heeft de voorzitter van de Veiligheidsregio de gebiedsverboden terecht opgelegd. Want Engel en Pols zouden rond de sluiting van de camping in juni 2017 de bewoners en medestanders tot een ernstige verstoring van de openbare orde hebben aangezet. 

Stadhuis gesloten

Zo riep de raadsman de bewoners van camping op zich massaal bij het gemeentehuis te melden, omdat ze daar een nieuwe woning zouden krijgen toegewezen, stelt de Raad in de uitspraak. Toen zich daarna bij het gemeentehuis van Zundert zo’n 35 geëmotioneerde campingbewoners meldden, werd het stadhuis gesloten. 

En tijdens de ontruiming van Fort Oranje stond Engel met zijn vuist te zwaaien en weigerde de politie toegang tot de camping te geven. Pas nadat de politie dreigde met arrestatie van de campinguitbater konden ze het kampeerterrein op. 

Recreatiechalets

Volgens de Raad staat vast dat Engel en Pols er op uit waren de overheden die de camping wilden ontruimen te dwarsbomen. Daarbij wijst het bestuursrechtscollege op het voornemen van Engel alle recreatiechalets van water en stroom af te schakelen. 

Daarmee doorkruist de campinguitbater de planning van de gemeente en Veiligheidsregio om de ontruiming in goede banen te leiden.