Volledig scherm
‘Gastheren' aan het werk in de Visserstraat in het centrum van Breda. © Pix4Profs / Edwin Wiekens

Proef geslaagd: sfeerbeheerders nu in gehele Bredase binnenstad tijdens uitgaansavond

Het toezicht in de gehele Bredase binnenstad is terug tijdens de uitgaansavonden. Op de Havermarkt, Vismarktstraat, Reigerstraat en Kerkplein lopen tijdens uitgaansavonden externe beveiligers van SfeerBeheer Groep.

Daarmee sluiten die gebieden aan op de Visserstraat, waar ondernemers nu een maand in vast verband samenwerken met de gastheren. De proefavonden die vorig jaar naar tevredenheid verliepen in de binnenstad, hebben daarmee een definitief vervolg gekregen.

,,Eerdere zaterdagen hebben de gastheren nog een proef gedraaid in de Vismarktstraat, Reigerstraat en Kerkplein”, zegt Johan de Vos, voorzitter van de Bredase afdeling van Koninklijke Horeca Nederland. ,,De ondernemers daar hadden nog vragen, ze wilden eerst weten waar ze aan begonnen.”

Quote

Sommige cafés zijn zo klein, die halen niet zo snel voordeel uit de regeling die we hebben getroffen.

Johan de Vos, Voorzitter Bredase afdeling Koninklijke Horeca Nederland

De verdeling van de kosten die de inzet van de sfeerbeheerders met zich meebrengt is nog even een heikel punt geweest. ,,Sommige cafés zijn zo klein, die halen niet zo snel voordeel uit de regeling die we hebben getroffen. De portiersverplichting hebben we nu met een uur verschoven.’’

Volledig scherm
Sfeerbeheer in de Visserstraat. © Pix4Profs / Edwin Wiekens

Sinds september van vorig jaar wordt er geëxperimenteerd met ‘sfeerbeheerders’ in de Bredase binnenstad. De gastheren en -vrouwen zijn een aanspreekpunt voor de stappers. Maar tegelijkertijd weten de hosts  ook als geen ander dat de sfeer in een oogwenk kan omslaan. Daarom houden ze de situatie om hen heen permanent in de gaten. Als er problemen dreigen, dan grijpen ze in. 

,,Zij kijken en spreken waar nodig mensen aan en waarschuwen: hou het gezellig”, zei burgemeester Paul Depla eerder tegen BN DeStem. Het uiteindelijke doel is dan ook dat het gevoel van gastvrijheid overeind blijft. Dat is het uitgangspunt. Daarnaast vormen de sfeerbeheerders een verbinding tussen horeca en politie. ,,Als de gastheren merken: hier staat iets te gebeuren, dan schakelen ze de politie in. Preventief, voordat mensen uit de bocht vliegen.”

Quote

Op sommige uitgaan­ders werkt een politie-uni­form namelijk als een rode lap op een stier.

Als het even kan blijft de politie buiten beeld. Dat is omdat de aanwezigheid van agenten in het stapcentrum in sommige gevallen juist contraproductief werkt. Op sommige uitgaanders werkt een politie-uniform namelijk als een rode lap op een stier en worden ze bij het zien er van alleen maar agressiever. Of, zoals de Bredase burgemeester eerder al constateerde :  ,,Mensen gaan zich anders gedragen, gaan jennen. Contraproductief, dus.‘’

Origineel is de inzet van sfeerbeheerders overigens niet. Op het Rembrandtplein in Amsterdam worden ‘gastheren’ al jaren met veel succes ingezet.