Volledig scherm
In het gemarkeerde deel zou een hofje moeten komen met 29 appartementen, met ingangen aan de Concordiastraat en aan de Ginnekenstraat (winkelstraat). © Google

Plan voor nieuw woonhofje in Bredase binnenstad

BREDA - Er zijn vergevorderde plannen om een nieuw woonhofje te realiseren in de Bredase binnenstad. Het gaat om 29 appartementen tussen de Concordiastraat en de Ginnekenstraat, op de locatie waar voorheen een grote winkel van De Schoenenreus zat. Het project wordt in de toekomst mogelijk uitgebreid met meerdere woonhofjes.

Dat blijkt uit een reactie van het college van B&W op een plan van ontwikkelaar SB Invest. Het college oordeelt positief over het plan, dat nu verder uitgewerkt kan worden.

'Mooie locatie’

SB Invest wilde in eerste instantie zeventien long stay-appartementen aan de Concordiastraat bouwen. “Gericht op mensen die enkele maanden in Breda moeten zijn en niet in een hotel willen zitten. Daar is dit een mooie locatie voor, met het Van Coothplein om de hoek waar veel horeca is,” zegt Rob Segeren, die samen met Bas van Boxtel eigenaar is van SB Invest.

Volgens de gemeente is er echter beperkte behoefte aan long stay en meer vraag naar huurappartementen voor onder andere jonge mensen die in het centrum willen wonen. Omdat SB Invest inmiddels had aangeven ook een aangrenzend pand/perceel aan de Ginnekenstraat te willen kopen is in overleg met de gemeente een nieuw plan gemaakt.

Open ‘strip’

In dat nieuwe plan wordt een deel van de bebouwing gesloopt, waardoor op het binnenterrein tussen beide straten een open ‘strip’ ontstaat van 155 vierkante meter, waar dan omheen appartementen kunnen komen. Er komen ingangen aan de Concordiastraat en Ginnekenstraat die overdag openbaar toegankelijk zijn. De voorzijde aan de Ginnekenstraat blijft een winkel (nu zit daar OP=OP). De winkelfunctie aan de Concordiastraat (nu zit daar tijdelijk Chews & Shelter) vervalt.

Volledig scherm
De voorkant aan de Ginnekenstraat van de locatie waar het hofje komt, blijft een winkelfunctie houden. © BN DeStem

De gemeente zou graag zien dat op de locatie meer hofjes komen waardoor ter plaatse een ‘dwaalmilieu’ ontstaat. “Achter de winkels zit tussen de Ginnekenstraat en Concordiastraat veel massa waar weinig mee gebeurt. Als je daar meer hofjes kunt maken, zou je die mooi met elkaar kunnen verbinden,” aldus Segeren. Voor dat laatste zijn nog geen plannen, maar bij de uitwerking van het project van SB Invest wordt daar wel rekening mee gehouden.

De 29 appartementen in het plan van SB invest variëren in oppervlakte van 35 tot 86 vierkante meter. De meeste krijgen een logia, patio of balkon. Segeren kan nog niet zeggen wanneer het project uitgevoerd wordt.

Wonen boven winkels

BREDA - In het Bredase centrum kunnen veel meer ruimtes boven winkels omgebouwd worden tot woningen. Dat constateert VVD-gemeenteraadslid Rick Zagers, die daarover vragen heeft gesteld aan het college van B&W.

‘Bij het lopen door de winkelstraten viel het ons op dat veel ruimtes boven winkels leeg staan of worden gebruikt als opslag voor winkels. Deze ruimtes kunnen bijdragen aan het woningtekort in onze stad,’ aldus Zagers. Volgens hem willen met name studenten en andere alleenstaanden graag in het centrum wonen.

Daarnaast benadrukt hij dat het voor de leefbaarheid van de binnenstad in de avonduren ook goed is als er meer mensen wonen. Verder kan het ook voor eigenaren van winkelpanden (financieel) interessant zijn om de ruimtes te verhuren, meent Zagers. Dat kan volgens hem nu vaak niet omdat er geen aparte buitendeur is om de bovenverdiepingen te bereiken. Hij vraagt daarom aan het college om met pandeigenaren in gesprek te gaan over de kwestie.

‘Het college kan een grote bijdrage leveren door deze boodschap actief bij pandeigenaren te promoten en te helpen bij vergunningen en andere vraagstukken,’ aldus Zagers.