Op zoek naar de juiste hoeveelheid schuim bij Bredase Biertapwedstrijd

VIDEOBREDA - Een goed biertje tappen, het is moeilijker dan men denkt. Meer dan driehonderd deelnemers deden dinsdag mee aan de 24e biertapwedstrijd van Breda, de plaatselijk voorronde van het NK Biertappen in januari in Amsterdam. Roelof Spit tapte het beste.

,,Het mooiste aan een biertje tappen vind ik het resultaat: een mooi, strak biertje. En het proeven natuurlijk”,  zegt Spit opgetogen. Hij heeft al een paar keer eerder meegedaan aan de wedstrijd, nu heeft hij eindelijk gewonnen. Tweede werd Tim Kleppe, ook hij mag meedoen aan het NK.

Het perfecte biertje tappen is volgens Wies Haamers, een van de deelnemers, niet zo makkelijk als veel mensen denken. ,,Het glas moet echt heel schoon zijn. Ook is het belangrijk dat je het glas niet te dicht bij de tap houdt. Het geheim zit hem hierin dat je het bier meteen moet afschuimen, zodat er een mooie bolling van schuim boven het glas uitkomt", zegt Haamers. De techniek heeft ze onder de knie, ook al is ze laatste geworden. 

Volledig scherm
Bas Schampers, een van de organisatoren, laat zien hoe het moet © Pix4Profs/Edwin Wiekens
  1. Schrijfactie Amnesty International in Breda: ‘Deze verhalen maken echt indruk’
    PREMIUM

    Schrijfac­tie Amnesty Internatio­nal in Breda: ‘Deze verhalen maken echt indruk’

    BREDA - ,,Het zijn jongeren met nog te verwezenlijken dromen.” De Bredase Odile denkt lang na. Kijkt naar de foto’s en de verhalen van de Wit-Rus Emil Ostrovko (17) en de Soedanees Magai Matiop Ngong (15). ,,En wat hebben ze nou gedaan? Je zou zo graag alle onrecht uit de wereld willen helpen. Wat was hun intentie? Mensen mogen fouten maken, ze moeten de kans krijgen om het recht te zetten.”