Volledig scherm
Politiechef Hanneke Ekelmans vindt de doodsbedreiging kenmerkend voor de 'verharding van de criminaliteit in Brabant'. © Ron Magielse/Pix4Profs

Onderwereld bedreigt Zeeuws-Brabantse politie-agent met de dood

TILBURG - Groeperingen uit de onderwereld in Brabant hebben gedreigd een politiemedewerker van de eenheid Zeeland-West-Brabant om het leven te brengen. Dat zegt eenheidschef Hanneke Ekelmans. Het is onduidelijk of het om een Zeeuwse of een Brabantse agent gaat. 

De politiebaas spreekt van een ongehoorde, nieuwe uitwas, een escalatie die ze illustratief noemt 'voor de verharding van de criminaliteit.’ De bedreigde medewerker werkt volgens haar ‘in de aanpak van de ondermijnende (drugs)criminaliteit’.

Quote

Ze moeten met hun tengels van onze mensen afblijven

Hanneke Ekelmans, Chef politie-eenheid Zeeland-West-Brabant

Namen noemt Ekelmans niet, maar ze zegt dat de doodsbedreiging uit de hoek komt van ‘groepen uit Brabant die de afgelopen jaren zeer intensief zijn aanpakt door de politie’. ,,En tegen wie we met succes vervolgingen hebben ingesteld. Kennelijk is de druk daardoor zo opgelopen, dat ze nu de politie gaan bedreigen.”
Woensdag heeft de politie zogeheten stopgesprekken gevoerd met ‘vertegenwoordigers’ van de betrokken criminele bendes. Of dit criminele kopstukken zijn of bijvoorbeeld advocaten, wil ze niet zeggen. Inzet van de gesprekken was volgens Ekelmans eerst en vooral het wegnemen van de dreiging. ,,We hebben laten weten dat we op de hoogte zijn van de plannen.”

Op de vraag waarom de politie niet meteen overgaat tot aanhoudingen als ze weet wie verantwoordelijk zijn, zegt Ekelmans dat 'dat niet zo simpel ligt’: ,,We hebben zeer sterke aanwijzingen dat het klopt. Maar dat is nog geen bewijs. Het gaat bovendien om een bedreiging door groepen. Dat maakt het juridisch lastiger. Dan kun je niet zo maar een of twee personen aanhouden.”

Onaanvaardbaar

Het onderzoek naar de bedreiging is in volle gang, verzekert de eenheidschef: ,,Natuurlijk willen we uiteindelijk de schuldigen oppakken. Het is onaanvaardbaar dat politiemensen met zulke zware dreigingen te maken krijgen. Ze moeten met hun tengels van onze mensen afblijven.” 

De politiebaas is diep geschokt door de affaire. ,,Politiemensen zijn wel wat gewend. Ze worden wel vaker geïntimideerd en belemmerd in hun werk. Ze worden bijvoorbeeld uitgescholden en bekogeld met vuurwerk door personen die onder invloed zijn van alcohol of drugs. En er worden wel eens autobanden lek gestoken. Maar dit gaat zó veel verder. Dit is een weloverwogen, kille doodsbedreiging met puur criminele motieven. Dat hebben we voor zover ik weet hier nog nooit meegemaakt.”
De politiebaas gaat niet in detail in op de aard van de doodsbedreiging en hoe de politie die ‘enkele weken geleden’ heeft ontvangen. Ze spreekt alleen van een ‘zeer serieuze bedreiging op het leven gericht’. De politie kan zijn getipt. Ook ontdekt ze dit soort bedreigingen vaak zelf door criminelen stiekem af te luisteren.

Quote

Zo'n bedreiging hakt er flink in, voor iedereen hier. Maar we doen geen stap terug

Politiechef Ekelmans

Over de functie en werkplaats van de bedreigde medewerker zegt de politiechef om veiligheidsredenen niets. Ze laat weten dat de functionaris 'doorwerkt in de aanpak van de ondermijning’: ,,Zo'n bedreiging hakt er flink in, voor iedereen hier. Maar we doen geen stap terug.” Woensdag zijn de 3.500 personeelsleden van de politie-eenheid ingelicht over de zaak.

Groeperingen

Politie en justitie in Brabant hebben de afgelopen jaren tal van criminele groeperingen in Brabant op de korrel genomen, met name drugsproducenten en -handelaren en motorbendes als Satudarah en No Surrender of individuele leden ervan. 

Daarbij kwamen al eerder doodsbedreigingen in het nieuws, niet van politiemensen maar van officieren van justitie. Zo werd oprichter Klaas Otto van motorclub No Surrender ervan verdacht opdracht te hebben verstrekt voor de liquidatie van toenmalig officier Greetje Bos uit Breda, toen het Openbaar Ministerie hem vervolgde voor onder meer afpersing. Politie en OM vonden echter geen bewijs en stopten het onderzoek naar de bedreiging. Een andere voormalige crimefighter uit Breda, officier Lucas van Delft, moest opstappen toen bleek dat hij een vermeende doodsbedreiging uit de hoek van vermoedelijk criminele motorbendes zelf had verzonnen.