Volledig scherm
Winnares Elke Ruben (De Horizon - Prinsenbeek) wordt geflankeerd door Britt Gradussen (links, Sinte Maerte - Breda) die tweede werd en Fay Boemaars (De Hoogakker - Breda), die op de derde plaats eindigde. © Pix4Profs / Joris Knapen

Onderbroken door brandalarm, maar Elke (12) wint Bredase voorleeswedstrijd

BREDA - En toen ging het even mis. De  12-jarige Elke Ruben is nog maar koud aan het voorlezen of het brandalarm gaat af. De hele zaal, vol met leerlingen van zes basisscholen, wordt ontruimd. Maar Elke hoeft niet te treuren nu haar optreden ruw is onderbroken: de jury kiest haar als Bredase voorleeskampioen. 

Zes kinderen van even zoveel scholen nemen deze woensdagochtend in Nieuwe Veste deel aan de finale van de  voorleeswedstrijd voor leerlingen uit groep 7 en 8 van het Bredase basisonderwijs. Ze lezen fragmenten voor uit de boeken die ze zelf hebben uitgekozen.

Favoriete boek

Het gaat om titels als #Laatste Vlog van Carry Slee, Blote vakantie van Marjon Hoffman en De grootste ettertjes van de wereld van David Williams. Vol passie dragen de leerlingen voor uit hun favoriete boek, gevolgd door het commentaar van de drie juryleden.  Ze strooien met complimentjes: ‘prettige voorleesstem’,  ‘heerlijk om naar te luisteren’, 'je  zit er heel zelfverzekerd’.

Volledig scherm
Nieuwe Veste-medewerkers en leerlingen van Bredase basisscholen staan buiten op straat nadat het brandalarm is afgegaan. © Gerlach Hochstenbach

Drakenbloed 

Wanneer Elke, leerlinge van groep 8 van De Horizon in Prinsenbeek, als vierde deelnemer voorleest uit Drakenbloed en Kamillethee (Joke Reijnders), schrikt de zaal op. Het brandalarm gaat af. Waarschijnlijk het gevolg van de bouwwerkzaamheden die momenteel bezig zijn; stof moet het brandmeldsysteem in werking hebben gesteld.

Iedereen wordt naar buiten gedirigeerd, maar na een kwartiertje kan de wedstrijd weer door en mag Elke opnieuw beginnen. En dat doet ze met verve, want als de jury terug is op het podium wijst ze haar als Bredase Voorleeskampioen aan. “Goede performance Elke",  looft wethouder en jurylid Marianne de Bie de winnares. “Je zorgde voor mooi tempowisselingen, we werden meegesleept in het verhaal.”

Zenuwachtig

Na afloop zegt Elke dat het afgaan van het alarm geen invloed op haar optreden heeft gehad. “Maar ik was best zenuwachtig.” Ze houdt veel van lezen, ‘anders zou ik niet meedoen’.
Elke Ruben mag nu deelnemen aan de regionale voorleesronde, 16 maart in Goirle. De winnaar daarvan wordt uitgezonden naar de provinciale finale op 12 april. Uiteindelijk strijden de provinciale kampioenen op 22 mei om de nationale voorleestitel.