Volledig scherm
© ANP/Evert Elzinga

Ondanks extra BOA wil Zundert meer blauw op straat

ZUNDERT - Zundert heeft er sinds deze week een vierde Buitengewoon Opsporingsambtenaar (BOA) bij. Dat maakte burgemeester Joyce Vermue dinsdag bekend tijdens begrotingsvergadering van de gemeenteraad.

Daarmee werd die gemeenteraad, zo leek het, op zijn wenken bediend. Alle politieke partijen hamerden er immers op tijdens de Algemene Beschouwingen: Zundert heeft meer toezichthouders nodig. Meer ‘blauw op straat’, zoals de VVD het noemde.

Onzichtbaar 

Alle partijen mopperden op het gebrek aan handhavers. Drie BOA’s, had Zundert tot deze week. Drie BOA’s, terwijl Zundert vijf dorpen heeft. ,,In Rijsbergen zien we ze dan ook niet vaak”, meldde Geert Aerts van Lokaal Perspectief. ,,In Achtmaal ook niet”, voegde Ellie Kools van Ondernemend Platteland (ONPL) toe.

En juist die zichtbaarheid is toch een basisvoorwaarde voor de inwoners om zich een beetje veilig te voelen, meenden zowel Dorpsbelangen als het CDA. Die laatste partij wees er nog eens nadrukkelijk op dat handhaving nodig is om de overlast van hangjongeren tegen te gaan, het probleem van drank- en drugsgebruik te tackelen, afvaldumpingen te bestrijden en ga zo maar door.

Verkeershufters

Om nog maar te zwijgen over de foutparkeerders: ,,Of de hardrijders in met name de kern Zundert”, gaf Take de Beer van D66 een voorbeeld van asociaal rijdgedrag waar hij onlangs zelf nog mee werd geconfronteerd. De Zundertse politici waren eensgezind: ,,Drie BOA’s is te weinig.”

De partijen vonden het college achter zich en kregen dus te horen dat er inmiddels een vierde BOA is aangesteld. Al houdt die zich vooral bezig met het handhaven van zaken in het Sociaal Domein, zoals uitkeringsfraude en dergelijke.

Te weinig BOA's 

Maar dan nog: drie, nu dus vier BOA’s, is dat afdoende, vroegen de partijen zich af. Op OPZ na stemde de hele politiek dan ook in met een motie van de VVD met daarin de vraag aan het college om nog eens goed te onderzoeken of de huidige capaciteit voldoende is.

Daarnaast is het college in de motie gevraagd te kijken of de BOA’s geen extra bevoegdheden kunnen krijgen om te handhaven. En ze daardoor veel breder kunnen worden ingezet bij bijvoorbeeld het bestrijden van drankgebruik onder jongeren, overlast, ondermijning en verkeersovertredingen.

Hoewel het college vast zit aan wettelijke beperkingen die het Rijk aan BOA’s stelt, beloofde de burgemeester, die verantwoordelijk is voor de veiligheid, één en ander nog eens goed tegen het licht te houden.