Nieuwe daklozenopvang in Breda slaat aan bij de doelgroep
BREDA - Op de plek van de vroegere daklozenopvang aan de Slingerweg in Breda is dinsdagmiddag de eerste paal geslagen voor de nieuwbouw van de Doorstroomvoorziening (DSV). De komst van een nieuw gebouw en de nieuwe aanpak van de begeleiding valt goed bij de doelgroep.
Rob MustersLaatste update:31-08-21, 20:00Bron:BN DeStem
,,Het is belangrijk dat mensen die enorm veel hebben meegemaakt de kans krijgen om in een fijne omgeving aan hun herstel te werken", zegt directeur Lieke Jansen. ,,Een slaapzaal voor acht personen, zoals in het oude gebouw, is onrustig. Daarom krijgen de meeste mensen nu een kamer voor zichzelf of als het druk is voor twee personen.”
Je wilt niet weten hoe het is om op een slaapzaal met acht mensen te liggen
Hans Mansens, Cliëntenraad SMO en voormalig dakloze
Broodnodig
En dat is broodnodig zo blijkt uit de reactie van ervaringsdeskundige Hans Mansens. ,,Je wilt niet weten hoe het is om op een slaapzaal met acht mensen te liggen", zegt de vroegere dakloze Bredanaar. Mansens verbleef in 2017 acht maanden in de oude daklozenopvang in Breda. Nu heeft hij een huis en is hij lid van de Cliëntenraad van de Stichting Maatschappelijke Opvang (SMO).
Niet veilig
Mansens zet zich in voor de tijdelijke bewoners die straks van de nieuwbouw gebruik gaan maken. ,,Ik denk dat daklozen hier erg blij mee zijn, want een slaapzaal met acht man dat is niks. Je doet geen oog dicht, je voelt je niet veilig en niet iedereen is even hygiënisch. Het oude gebouw was spartaans ingericht. Dat was bewust. Het idee was dat de onprettige omgeving de mensen wel zou aansporen om snel een plek in de samenleving te vinden.”
Als je op het slechtste moment van je leven op een slaapzaal met acht tot tien mensen belandt. Dat gun je niemand
Miriam Haagh, Wethouder Maatschappelijke Opvang
Confrontatie
Mansens vindt de nieuwe aanpak veel beter. ,,Vroeger moest je je aan de regels houden en anders werd je buiten gezet. Tegenwoordig wordt niet de confrontatie gezocht, maar gaan de begeleiders het gesprek aan. Kijken hoe iemand het beste geholpen kan worden. En dat werkt.”
Prettige omgeving
Wethouder Miriam Haagh (Maatschappelijke Opvang) begrijpt dat heel goed. ,,Als je op het slechtste moment van je leven op een slaapzaal met acht tot tien mensen belandt. Dat gun je niemand. Het ontwerp van het nieuwe gebouw is mooi, open, met veel licht en groen. Een prettige omgeving. Dit is voor de mensen in de regio die het echt nodig hebben. Ik ben blij dat we het in Breda nu goed geregeld hebben. Het oude gebouw was echt op.”
Volgens Lieke Jansen worden jaarlijks circa 200 tot 250 daklozen opgevangen op de dag- en de nachtopvang. Voor zowel Jansen als Haagh was het dinsdag een bijzonder moment. Beiden nemen op 1 oktober afscheid van hun huidige functie. Haagh wordt de nieuwe baas bij BrabantZorg en Jansen gaat met pensioen. Jansen: ,,Zo'n mooi nieuw gebouw voor mensen die dakloos zijn geraakt, is echt een mooie afsluiting.”
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.