Volledig scherm
© Thinkstock

Molenschots stel dat kinderen ‘uithongerde’ moet in de cel blijven

BREDA/MOLENSCHOT - Officier van justitie Jorick Schreurs kon zich wel vinden in het onder voorwaarden vrijlaten van het Japanse echtpaar uit Molenschot, dat hun kinderen zwaar verwaarloosde. De rechtbank in Breda was vrijdag echter onverbiddelijk. Hoewel het stel al elf maanden vast zit, moeten ze gewoon in de gevangenis blijven.

Ze worden ook niet van niets verdacht. Op de tenlastelegging staat een poging tot doodslag. Noriku en Hidufun M. zouden zes van hun zeven kinderen regelmatig geen eten hebben gegeven. Ze zouden de kinderen hebben geslagen en geschopt en soms voor straf hebben opgesloten. 

Verwaarloosd

Quote

We vinden niet dat u al te lang zit

Rechtbank

Bij de aanhouding van de ouders eind juni vorig jaar werden de kinderen in een ernstige toestand aangetroffen. ,,Ze hadden het niet lang meer volgehouden’’, zei de officier van justitie daarover in september tijdens de eerste zitting in de zaak.

De ouders willen terug naar Japan. Daar zitten de zes kinderen inmiddels ook, die wonen bij hun grootouders. Volgens Schreurs is het te rechtvaardigen om de twee te schorsen uit hun voorarrest. ,,Je kan als voorwaarde stellen dat ze bij hun proces aanwezig zijn’’, zei hij. 

Streng

De rechtbank was echter streng. ,,We vinden niet dat u al te lang zit. We zien dat de detentie voor u zwaarder voelt door alle problemen met de taal. Wij vinden alleen het belang van de samenleving zwaarder wegen.’’

De inhoudelijke behandeling van de zaak is op 29 augustus.

Quote

De kinderen hadden het niet lang meer volgehou­den

Officier van justitie
  1. Schrijfactie Amnesty International in Breda: ‘Deze verhalen maken echt indruk’
    PREMIUM

    Schrijfac­tie Amnesty Internatio­nal in Breda: ‘Deze verhalen maken echt indruk’

    BREDA - ,,Het zijn jongeren met nog te verwezenlijken dromen.” De Bredase Odile denkt lang na. Kijkt naar de foto’s en de verhalen van de Wit-Rus Emil Ostrovko (17) en de Soedanees Magai Matiop Ngong (15). ,,En wat hebben ze nou gedaan? Je zou zo graag alle onrecht uit de wereld willen helpen. Wat was hun intentie? Mensen mogen fouten maken, ze moeten de kans krijgen om het recht te zetten.”