René Bastiaansen in 2007. Destijds nog voorzitter van het Zundertse Bloemencorso
Volledig scherm
René Bastiaansen in 2007. Destijds nog voorzitter van het Zundertse Bloemencorso © Ingrid Bertens

Met René Bastiaansen is Zundert een geliefd inwoner kwijt geraakt

in memoriamKLEIN- ZUNDERT - In zijn woonplaats Klein-Zundert is zondagavond René Bastiaansen (61) overleden. 

Nog maar een week of twee, drie geleden liet René Bastiaansen de Dorpsraad Klein-Zundert weten dat hij de voorzittershamer neerlegde. Met pijn in het hart, maar hij kon niet anders. Werd gedwongen toe te geven aan de ziekte die hem al lang in zijn greep hield. Zondagavond overleed hij. 

Markant

Met Bastiaansen is de gemeente Zundert een markante en geliefde inwoner kwijt geraakt. Een man die zich met hart en ziel inzette voor de gemeenschap. Die daarvoor de leidinggevende ervaring benutte die hij opdeed bij zijn werk voor de politie. 

Bastiaansen was één van de kartrekkers van de nieuwe opzet van het Zundertse Bloemencorso. Nadat de organisatie daarvan tot eind jaren negentig van de vorige eeuw in handen was van de gemeente, en de voorzitter de burgemeester was, was hij één van de mensen die het corso vernieuwde en de bestuurlijke structuur gaf die het evenement nog steeds kent. Tussen 1999 en 2009 drukte hij er als voorzitter zijn stempel op.

Warm en betrokken

Zonder daarbij zijn zin door te drijven. Daar was Bastiaansen de man niet naar. ,,Bovenal ging het hem om de zaak. Als warm, betrokken en geïnteresseerd man, zocht hij altijd de dialoog", zegt Rinie van Tilburg, die later voorzitter was van het corso. ,,Hij wist als geen ander hoe je leiding moest geven. Luisterde, maar was ook niet bang om minder populaire beslissingen te nemen als die nodig waren.”

,,Een fijne vent", omschrijft Els Schrauwen van de Dorpsraad Klein-Zundert hem.  Bastiaansen was vanaf de oprichting eind 2016 voorzitter van de Dorpsraad. ,,René zocht altijd de verbinding. Hij had veel bestuurlijke ervaring. Daar leerden wij weer van.”

Aanpakker

Een aanpakker, een man die zijn schouders onder de meest uiteenlopende zaken zette.  Altijd met het belang van de gemeenschap voorop. Waarbij hij, Rijsbergenaar van origine, zijn blik niet beperkte tot één kern. ,,Hij stond boven de partijen", aldus Van Tilburg. 

Hij noemt Bastiaansen een geliefd man. Met oog voor zijn mede-mens, een mensen-mens, geïnteresseerd, vriendelijk, humoristisch, open. Een man die iedereen kende.  Een vriend. Zundert gaat hem verschrikkelijk missen. 

René Bastiaansen
Volledig scherm
René Bastiaansen