Volledig scherm
Goed je handen wassen is belangrijk om verspreiding van het virus tegen te gaan. © ANP

Meerdere locaties zorginstelling Amarant besmet met norovirus

updateBREDA - Zorginstelling Amarant heeft sinds vorige week last van een buikgriepuitbraak. Zowel de woonlocatie in Rijsbergen als in Tilburg is getroffen door het norovirus. De instelling voor mensen met een verstandelijke beperking verwacht dat het aantal zieken de komende week nog niet zal afnemen.

Het norovirus stak als eerste de kop op bij wooncomplex Daniël de Brouwerpark in Tilburg. Inmiddels lijkt het buikgriepvirus daar onder controle en neemt het aantal zieke cliënten en medewerkers af. In Rijsbergen moet het virus waarschijnlijk nog zijn hoogtepunt bereiken. 

“Voor deze locaties geldt dat we de situatie scherp in beeld hebben en dat het aantal zieke cliënten en medewerkers naar verwachting de komende week nog niet zal afnemen”, aldus bestuurssecretaris Sophie Bastijn.

Crisisteam

Inmiddels heeft Amarant ook een crisisteam samengesteld dat samen met de GGD verdere verspreiding probeert te voorkomen. Zo zijn woonlocaties met één of meerdere zieke cliënten of medewerkers gesloten. Hierbij worden bewoners thuisgehouden en bezoeken ze geen dagbesteding of school. 

Ook wordt er extra goed schoongemaakt en moeten bezoekers zich houden aan strikte hygiënische richtlijnen. “Uiteraard wordt tegelijkertijd nauwlettend bepaald wanneer een woonlocatie niet meer besmet is met het virus en ‘open’ kan worden gesteld.” 

Kan dodelijk zijn

Verder zijn alle ontmoetingsruimtes zoals restaurants en winkels in ieder geval tot vrijdag gesloten. De dag daarvoor zal het crisisteam bekijken welke vervolgmaatregelen er nodig zijn. 

Jaarlijks worden er zo’n 4.5 miljoen Nederlanders getroffen door het norovirus. Naast griep, diarree en misselijkheid kan het virus in sommige gevallen dodelijk zijn. Momenteel bestaat er nog geen medicijn om een norovirusinfectie te voorkomen.