Een artist impression van hoe het Generaal Maczek Memorial er ongeveer uit gaat zien. Het gebouw is inmiddels opgeleverd en wordt 31 maart officieel geopend.
Volledig scherm
Een artist impression van hoe het Generaal Maczek Memorial er ongeveer uit gaat zien. Het gebouw is inmiddels opgeleverd en wordt 31 maart officieel geopend. © Oomen Architecten

Maczek Memorial, BUas, Zuylen en Nieuwe Veste genomineerd voor Bredase architectuurprijs

BREDA - Het Generaal Maczek Memorial wordt pas volgende maand geopend, maar nu is het nieuwe gebouw aan de Ettensebaan in Breda al genomineerd voor de Blast-prijs. Deze prijs wordt uitgereikt door het gelijknamige architectuurplatform uit Breda. 

Het doel van de prijs is het stimuleren van de ruimtelijke kwaliteit in de stad. Het Maczek Memorial, genoemd naar de Poolse generaal die samen met zijn Eerste Poolse Pantserdivisie Breda in 1944 heeft bevrijd van de nazi’s, is ontworpen door Oomen Architecten. Het gebouw dat zich bevindt achter de Poolse Erebegraafplaats wordt op 31 maart van dit jaar, na een vertraging van een half jaar, officieel in gebruik genomen.

De andere gebouwen die zijn genomineerd voor de Blast-prijs zijn de Nieuwe Veste, de BUas (Breda University of Applied Sciences) en de nieuwe aula van begraafplaats Zuylen. Het gaat in deze de gevallen om verbouwingen, die ook al afgerond zijn. (zie foto's onderaan dit artikel). 

Het ontwerp voor de verbouwing van de Nieuw Veste (muziekschool, bibliotheek) is van AHH. De nieuwe aula en de ontvangsthal bij Zuylen zijn ontworpen door bureau Baudoin van Alphen Bergers. Voor de transformatie van de campus van BUas aan de Mgr. Hopmansstraat tekende INBO/Culd. Op woensdag 8 april wie de prijs mee naar huis neemt. 

Verbouwing Nieuwe Veste (de trap in de bibliotheek)
Volledig scherm
Verbouwing Nieuwe Veste (de trap in de bibliotheek) © AHH
Transformatie campus BUas (op de foto de foodcourt waar studenten terecht kunnen in het voormalige  franciscanessenklooster aan de Mgr. Hopmansstraat.
Volledig scherm
Transformatie campus BUas (op de foto de foodcourt waar studenten terecht kunnen in het voormalige franciscanessenklooster aan de Mgr. Hopmansstraat. © Jan de Vries
Uitbreiding en verbouwing Zuylen uitvaartverzorging
Volledig scherm
Uitbreiding en verbouwing Zuylen uitvaartverzorging © Baudoin van Alphen Bergers architecten