Koning Willem-Alexander bezoekt Bredase scharrelondernemers

videoBREDA - Koning Willem-Alexander heeft woensdagmiddag een bezoek gebracht aan Stichting Tientjes in Breda. De koning liet zich in het gebouw van Tientjes aan de Kloosterlaan uitgebreid informeren over project De Vrije Uitloop, waarin 'scharrelondernemers’ met behoud van uitkering een eigen bedrijf op kunnen zetten.

Een belangrijke reden voor de koning om het project te bezoeken, is dat De Vrije Uitloop sinds vorig jaar door het Oranjefonds wordt gesteund. Drie jaar lang krijgen de initiatiefnemers 50.000 euro om vergelijkbare initiatieven in het land te begeleiden. 

Werk maken van talent

“Er zijn inmiddels 21 coöperaties in het land ontstaan. Die hebben wel allemaal hun eigen regels, maar het draait wel overal om scharrelondernemers,” aldus Erna Smeekens. Zij is een van de oprichters van Stichting Tientjes, die mensen met minder geld  stimuleert om werk te maken van hun talenten. 

Volledig scherm
De koning in gesprek met een van de Bredase ‘scharrelondernemers’ © ANP

Vanuit Tientjes is in 2014 De Vrije Uitloop ontstaan als een coöperatie. Mensen met afstand tot de arbeidsmarkt gaan er aan de slag als ondernemers en zijn vrijgesteld van de sollicitatieplicht.  Het geld dat ze verdienen, vloeit terug in de coöperatie. Deelnemers kunnen het geld gebruiken voor scholing of om te investeren in hun bedrijf. Een deel gaat naar de gemeente (als instantie die de uitkeringen aan de mensen verstrekt).

Jörgen Raymann

Bij het bezoek van de koning trad de Bredase burgemeester Paul Depla woensdag op als gastheer. Ook was cabaretier Jörgen Raymann aanwezig in zijn hoedanigheid als bestuurslid van het Oranjefonds. Willem-Alexander sprak tijdens zijn bezoek met de initiatiefnemers én met de scharrelondernemers, die hun werk aan hem toonden.  

Volledig scherm
Koning Willem-Alexander in gesprek met initiatiefnemers van De Vrije Uitloop en vergelijkbare coöperaties. Aan het woord is links Erna Smeekens, oprichtster van het project in Breda. De koning wordt geflankeerd door Jörgen Raymann (bestuurslid Oranjefonds) en burgemeester Paul Depla. © ANP

Voetmassage en musiceren

Er zijn momenteel vijftien deelnemers in de Bredase coöperatie. Hun bezigheden variëren van tuinonderhoud en musiceren tot voetmassage en kledingontwerp. De afgelopen jaren is een beperkt aantal mensen uitgestroomd en helemaal zelfstandig verder gegaan. “Maar dat is niet waar we ons succes aan afmeten. Er zijn ook mensen die in de coöperatie blijven omdat ze te weinig winst maken om van te leven. Maar ze zijn wel actief en verdienen een deel van hun uitkering terug,” aldus Smeekens. 

Smeekens hoopt over enige tijd met een tweede groep te kunnen beginnen in Breda. Een impuls daarbij zou kunnen zijn dat de gemeente Breda een tegenprestatie verlangt van mensen die langer dan vijf jaar in de bijstand zitten. “Scharrelondernemen geldt ook als tegenprestatie,” zegt Smeekens. “Dat zal lang niet voor iedereen zijn weggelegd, maar wij willen daarover graag in gesprek gaan met mensen die geïnteresseerd zijn.”

 1. Reddingsplan VV Advendo, wethouder ziet mogelijkheden: ‘Maar het is complex’
  PREMIUM

  Reddings­plan VV Advendo, wethouder ziet mogelijkhe­den: ‘Maar het is complex’

  BREDA - Wethouder Daan Quaars (VVD, sport) trekt alles uit de kast om in ieder geval één voetbalcub te behouden voor de wijk Hoge Vucht in Breda-Noord. Hij ziet mogelijkheden: ,,Maar het loket makkelijke oplossingen is gesloten. Het is een complex probleem. Er zit energie in de wijk, maar we zijn er nog niet uit”, aldus Quaars donderdagavond tijdens het vervolgdebat over de toekomst van de Hoge Vucht.
 2. Politie met breekijzer voor Rabobank in Breda, man mag gevallen pasje niet zelf onder pinautomaat opvissen

  Politie met breekijzer voor Rabobank in Breda, man mag gevallen pasje niet zelf onder pinauto­maat opvissen

  BREDA - Een opmerkelijke situatie vrijdagmiddag voor de Rabobank in Breda, waarbij de politie met een schep en breekijzer voor de pinautomaat stond. Wat was er gebeurd? Een man liet bij het pinnen zijn pasje onder de rand van de pinautomaat aan het Kloosterplein vallen, maar mocht zelf niet aan de tegels van de bank zitten. Meerdere agenten, gewapend met een breekijzer, kwamen hem te hulp.