Volledig scherm
Lievenshove, een van de 12 instellingen van Juzt in West-Brabant en Zeeland. De instelling werd recent gesloten. © Johan Wouters / Pix4Profs

Jeugdzorginstelling Juzt staat op omvallen: gemeenten springen bij met lening van 2,6 miljoen euro

De financiële situatie bij jeugdzorgorganisatie Juzt is zo kritiek dat de gemeenten in West-Brabant de instelling financieel te hulp schieten. Er is 2,6 miljoen euro aan noodsteun toegezegd. Juzt heeft ook twee locaties in Zeeland: in Kortgene (De Vliethoeve) en Sint-Annaland.

Rode cijfers

Juzt schrijft al jaren rode cijfers. Oorzaak is volgens de leiding van de organisatie de decentralisatie van de jeugdhulp in 2015, toen de gemeenten verantwoordelijk werden maar veel minder geld tot hun beschikking kregen voor de jeugdzorg dan voorheen het Rijk er aan uitgaf.

Fusie

Om de financiële problemen het hoofd te bieden ging Juzt fusiegesprekken aan met Amarant, een andere zorgorganisatie die beter bij kas zit. Maar die onderhandelingen liepen op niets uit. Eind april vond daarop spoedoverleg plaats met de gemeenten over de acute problemen. Om de finaniciële situatie tijdelijk het hoofd te kunnen bieden hebben de West-Brabantse gemeenten nu een lening verstrekt van 2,6 miljoen euro.

3000 jongeren

Juzt biedt opvang aan 3000 jongeren in West-Brabant en Zeeland. De organisatie beschikt over twaalf instellingen in de regio waar jeugdigen met vaak ernstige gedragsproblemen worden opgevangen en behandeld. Juzt telt 470 voltijdsbanen.