Volledig scherm
PREMIUM
Instelling De Krabbebossen in de bossen bij Rijsbergen, een van de instellingen van Juzt waar jongeren met zware gedragsproblemen intern zijn. © Pix4Profs/Joyce van Belkom

Hoe jeugdzorgreus Juzt ten onder ging

Niet alleen de overheidsbezuinigingen deden Juzt, de grootste jeugdzorginstelling in West-Brabant de das om. Weinig consistent beleid, onwillige gemeenten en veel relatief dure medewerkers gaven de zorgreus het laatste zetje. Een reconstructie.

Goed nieuws uit Den Haag vorige week. Het op de rand van een faillisement verkerende Juzt krijgt drie miljoen  euro van minister Hugo de Jonge van Volksgezondheid. Niet om de instelling met 1.800 jonge clienten en 600 medewerkers weer overeind te helpen, maar om een ‘gecontroleerde zorgoverdracht mogelijk te maken‘, zo schreef de minister in een brief aan de Tweede Kamer. 

  1. De Superhoppa-religie van Gé Smit: van een stage bij Sauna Diana tot een eigen tattoo
    PREMIUM
    video

    De Superhoppa-religie van Gé Smit: van een stage bij Sauna Diana tot een eigen tattoo

    Hij liep een dagje mee in een seksclub, deed straatinterviews voor een website, maakte een hiphop-nummer en ontwierp zijn eigen tattoo. Gé Smit (67) uit Breda heeft nadat hij een jaar geleden de pensioengerechtigde leeftijd bereikte niet bepaald stilgezeten. Meer dan twintig mini-stages deed hij voor zijn ‘Superhoppa’-project, waarmee hij via lezingen en workshops zijn ervaringen deelt om zo anderen te inspireren.