Volledig scherm
FietsFiesta © Martijn Schraven

FietsFiesta Breda: voor iedere fietsliefhebber wat wils

BREDA - Voor het derde jaar op rij wordt in Breda het FietsFiesta gevierd, een sportief/cultureel evenement met internationale ambities. Er zijn wielertochten voor alle bandentypes. Van dikke mountainbikebanden tot de dunste wielerbanden en alles daar tussen, inclusief de minibandjes onder een step. Met skatepark Pier 15 (gelegen aan de veilingkade) als centraal punt, vertrekken er hier dit weekend de meest uiteenlopende fietstochten.

Organisator Tanja SteenHorst somt ze met plezier op. ,,Zaterdag hadden we bijvoorbeeld het Spaans fiesta, waarbij de deelnemers een route maakten die alle dorpen aandoet doe de Vuelta volgend jaar ook aan zal doen.

Gravelrijden 

We bieden een tocht aan voor gravelrijders: ,,Voor degenen onbekend met de term: gravelrijden is een opkomende fietsvariant waarbij de geijkte fietspaden ingeruild worden voor de wat ruwere terreinen, zonder meteen op het mountainbikecircuit terecht te komen.

De culturele inborst van het festival blijft aanwezig, al is dit volgens Steenhorst iets minder prominent. De Blind Wall Galery fietstour is gebleven, en er is bij Pier 15 een expositie van bijzondere fietssculpturen. Op en rond het skatepark vinden er dit weekend step-clinics plaats, zijn er BMX-demonstraties en wordt er gestreden in een dikke-banden-race. 

Maurice Stassen en Reijer van Kasteren, beiden uit Breda, melden zich zaterdag met hun mountainbikes. Ze zijn blij met de mogelijkheid om weer eens door Breda te fietsen. ,,Je hebt hier weinig afgezette routes voor de mountainbike", zegt Reijer. ,,Wel in de omgeving, Dorst, Teteringen, maar niet in Breda zelf. Dus dan is dit wel een leuke gelegenheid." 

De laagdrempelige opzet van het FietsFiesta sluit goed aan bij de wijze waarop de mannen hun hobby beoefenen. ,,We hebben alle benodigde spullen, en we fietsen regelmatig maar je ziet mij geen routes van 100 kilometer maken." Met het weer boft de organisatie dit jaar. ,,Vorig weekend zou het te slecht zijn geweest, volgende week veel te warm", zegt Steenhorst. ,,Wat dat aangaat hebben we echt gemazzeld.”

Volledig scherm
FietsFiesta © Martijn Schraven
Volledig scherm
FietsFiesta © Martijn Schraven
Volledig scherm
BR FietsFiesta 2019 © Martijn Schraven
  1. Tour du Jour aan de Bredase Rivièra

    Tour du Jour aan de Bredase Rivièra

    BREDA - De terrassen aan de Bredase haven stroomden relatief laat vol, dinsdagavond. Maar gezeten aan het water van de singels, met het nummer Poupee De Cire, Poupee De Son schallend door de luidspreker, en tempraturen die zelfs ruim na het vallen van de avond nog rond de dertig graden liggen, zou je jezelf bijna aan de Franse Rivièra wanen. Helemaal wanneer er de hele avond ook nog eens vol passie over Tour La Grande Boucle, de tour de Franse, gesproken wordt. Maar dan zonder krekels op de achtergrond en met voornamelijk bier op de tafels in plaats van wijn.